20 d'abril de 2024

Prop de 300 persones descobreixen l’Anònima de Manresa

Prop de 300 persones descobreixen l’Anònima de Manresa Visita al recinte de l'Anònima. Fotografia: AjManresa

Unes 300 persones van participar, dissabte al matí, a la descoberta de l’Anònima de Manresa. En grups reduïts, els assistents van poder conèixer els espais de l’antiga fàbrica d’electricitat, de la mà Josep Galobart, soci de la nostra entitat, l’alcalde de Manresa, Marc Aloy, i les regidores Cristina Cruz i Anna Crespo.

L’espai ProManresa es concentrarà a la primera planta. A banda, el consistori també ha previst nous usos per la planta baixa i el soterrani. En aquests moments, està en marxa el concurs per escollir l’equip d’arquitectura que redactarà el projecte de rehabilitació de l’antiga fàbrica. El termini de presentació d’ofertes ja s’ha tancat: se n’han presentat 27.

Declarada Bé Cultural d’Interès Local (BCIL), la fàbrica de L’Anònima es va començar a construir el 1893 en un solar del carrer Llussà i és obra de l’arquitecte modernista manresà Ignasi Oms i Ponsa. És un edifici industrial de planta baixa més dues plantes, amb tres cossos d’edificació totalment diferenciats, i amb la xemeneia, situada a l’interior del recinte, com un dels seus elements característics. En els seus orígens l’edifici va ser ocupat per la Companyia d’Enllumenat, que va destinar les naus a fàbrica tèxtil i a la producció d’electricitat amb carbó. Per problemes de liquiditat, la Companyia d’Enllumenat es va transformar el 1910 en la Companyia Anònima Manresana d’Electricitat (CAME). La població de Manresa la va començar a anomenar “L’Anònima”, nom popular que ha arribat als nostres dies.

Prop de 300 persones descobreixen l’Anònima de Manresa

No Description

Vols compartir aquest contingut?

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.