24 d'abril de 2024

Recuperant la història del sector tèxtil del Mig Cardener

Fàbrica tèxtil de Valls de Torroella. Foto: AjSMB
Fàbrica tèxtil de Valls de Torroella. Foto: AjSMB

Súria acollirà aquest divendres 24 de gener la primera de les cinc presentacions del llibre “Fàbriques de riu”, un estudi històric sobre el sector tèxtil del Mig Cardener, que ha estat editat pels Ajuntaments de Callús, Navàs, Sant Mateu de Bages i Súria. En les setmanes vinents, el llibre també serà presentat als altres municipis. “Fàbriques de riu” ha estat elaborat pels estudiosos Albert Fàbrega i Enfedaque, Ramon Fons i Vilardell, i Ester Llobet i Fornells. Es tracta del primer llibre que aprofundeix en la història del sector en aquest territori, en el qual fou una indústria fonamental des de mitjans del segle XIX fins a començaments del segle XXI.

Al llarg de les seves 241 pàgines, el llibre ofereix nombroses dades inèdites sobre la història de les fàbriques de riu del Mig Cardener, les principals nissagues i empresaris tèxtils, la vida a les colònies industrials, el treball infantil i femení, el moviment obrer i les estratègies matrimonials de la burgesia industrial, entre altres temes.

La primera notícia documentada de l’activitat tèxtil al Mig Cardener data de l’any 1563. Es refereix al teixidor de lli Guillem Bover, que s’havia instal·lat a Súria procedent de França. Aquest territori també va ser pioner de la mecanització de les fàbriques tèxtils a començaments del segle XIX.

“Fàbriques de riu” inclou un DVD amb el llibre digital “Història del tèxtil al Mig Cardener”, que amplia la informació de “Fàbriques de riu”, i un recull de fotografies i imatges històriques de les fàbriques tèxtils i de la vida quotidiana a les colònies industrials. En el pròleg, l’historiador bagenc Llorenç Ferrer i Alòs remarca que es tracta d’una obra “impressionant” perquè la informació aportada “és enorme, nova en molts casos i rellevant per aclarir alguns elements de la història industrial de Catalunya”.

Aquesta és la primera experiència de publicació conjunta dels quatre Ajuntaments, amb un tiratge total de 1.500 exemplars. L’acte de presentació del llibre a Súria tindrà lloc a la Casa de la Vila a partir de les 20.00 h, dins del programa de la Festa de Sant Sebastià. A més dels tres autors, també hi intervindran els alcaldes dels quatre municipis editors.

Les altres presentacions es faran en els següents dies i hores:
    • Navàs: divendres, 31 de gener. Hora: 20.00 h. Lloc: Biblioteca Municipal.
    • Palà de Torroella (Navàs): dissabte, 1 de febrer. Hora: 17.30 h. Lloc: Teatre de Palà de Torroella.
    • Callús: dissabte, 8 de febrer. Hora: 12.00 h. Lloc: Casal del Poble.
    • Valls de Torroella (Sant Mateu de Bages): dissabte, 8 de febrer. Hora: 18.00 h. Lloc: Sala Polivalent (antic teatre).
Vols compartir aquest contingut?

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.