19 de maig de 2024

Resum de la primera jornada: “Joan Vilar i Costa. Espiritualitat i compromís social”

Resum de la primera jornada: “Joan Vilar i Costa. Espiritualitat i compromís social” I Jornada Joan Vilar i Costa. Fotografia: Ramon Cornet

El passat dissabte dia 21 de maig, es va celebrar la primera jornada dedicada al jesuïta manresà Joan Vilar i Costa. Joan Vilar va néixer el 1899 al barri manresà de les Escodines. Era un dels set fills del matrimoni format per Agustí Vilar i Carme Costa, uns petits industrials de vetes i cintes. Considerat sovint un personatge excèntric, participà activament en la clerecia, la cultura i la política de la seva època. Als 14 anys va ingressar al noviciat de la província d’Aragó de la Companyia de Jesús i fou ordenat sacerdot el 26 de juliol del 1920 aquell any.

Va ser a l’acte Agustí Vilar, nebot del capellà, juntament amb altres familiars, ara residents a Terrassa.

Les jornades dedicades a Joan Vilar i Costa van ser organitzades pel Centre d’Estudis del Bages, la Fundació Independència i Progrés i el Casal de l’Esglèsia. L’acte va arrancar a 2/4 de 10 del matí al Casal de l’Esglèsia (C/Era del Firmat 1-3) amb l’intervenció del monjo de Montserrat Hilari Reguer. L’octubre de 2014, editat per l’Editorial Claret, va sortir publicat el llibre Joan Vilar i Costa. El Profeta de la diàspora. escrit pel propi Raguer i prologat per l’Albert Manent. A continuació va ser el torn pel segon ponent, el professor de l’UAB Jordi Figuerola; amb la ponència: L’església catalana als anys trenta, en concloure es va fer una pausa de 30 minuts per esmorzar i finalment, les jornades van acabar amb la darrere intervenció de Joaquim Aloy, historiador manresà i creador del portal memoria.cat, amb la ponència: L’església al Bages durant la república i la guerra civil. 

Vols compartir aquest contingut?

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.