7 de setembre de 2024

Un llibre recull la història dels Torra, una família manresana compromesa

Un llibre recull la història dels Torra, una família manresana compromesa Els Torra, vista parcial de la portada del llibre | Arxiu familiar

El Centre d’Estudis del Bages acaba de publicar el llibre Els Torra, una família manresana. De teixidors de vels a impressors i llibreters, en què s’explica la història d’aquesta família a partir de la figura de Ramon Torra i Pujol (1887-1946), que el 1918 va comprar l’antiga Impremta de Sant Josep. Treballador d’una fàbrica de teixits com els seus avantpassats —que durant quatre generacions havien estat teixidors—, va canviar telers per màquines d’imprimir i va tirar endavant una empresa amb impremta, llibreria i sala d’art que va contribuir a la vida cultural de la ciutat de Manresa gairebé fins a final de segle XX.

L’autora és Montserrat Torra i Puigdellívol, neta de Ramon Torra i Pujol, que al llibre explica aquests antecedents del seu avi i el canvi de rumb que va representar en la tradició familiar, un canvi que responia de manera clara al seu interès per la cultura i pel compromís cívic. La història documentada de la família va més enrere del segle XX i es remunta fins al segle XVIII, i potser fins al XVI-XVII a Calaf. Sembla que el 1747, un Torra de Calaf se’n va a Manresa a buscar feina i s’hi instal·la com a aprenent de veler. És el començament d’una saga de teixidors de vels que, passant després a teixidors de lli, durarà 170 anys.

Amb l’empresa que va tirar endavant, en Ramon va poder complir el seu somni de treballar per la vitalitat cultural de la seva ciutat i del seu país. Però tot projecte té al darrere una història viva de persones que el fan possible. I per això, el llibre també descobreix com va estar acompanyat pels seus pares i germans (els Torra i Pujol), per la Teresa Ferrer i Ferrés, la seva esposa, i per les quatre filles i els quatre fills (els Torra i Ferrer). A través de la història personal de tots ells, descobrim el vessant més humà que s’amaga darrere la Impremta de Sant Josep i la llibreria i la sala d’art: una pila de vivències individuals i familiars en un ambient cultural i de compromís amb l’entorn, que contribueix a fer créixer una empresa familiar convertint-la, també, en motor cultural de la ciutat.

La presentació del llibre es farà el divendres 24 de juliol a la sala d’actes de l’Espai Plana de l’Om a les 19.30 h, amb motiu de la diada del llibre, que enguany s’ha traslladat al 23 de juliol.

 


Vídeo de la presentació del llibre

Acte de la presentació d’aquest llibre a la sala de la Plana de l’Om de Manresa el 24 de juliol de 2020. Francesc Comas Closas del Centre d’Estudis del Bages, Carles Jordi Guardiola Noguera que ha glossat l’obra i Montserrat Torra Puigdellívol, autora del llibre.

Vols compartir aquest contingut?

Una resposta a “Un llibre recull la història dels Torra, una família manresana compromesa

  1. Bona tarda,
    Fins avui no he llegit a la revista Freqüencia de la noticia de la publicació del llibre “La història de la família Torra” i he pensat amb la meva mare de nom Lucía Soler Navarro que va treballar molts anys a la llibreria i on va coneixer en el meu pare en Ricard Guasch Solé, que en aquell temps feia les Milicies Universitaries a Manresa amb el grau d’Alferez.
    Com li hagués agradat, Molts fets viscuts amb la familia, sobretot ens parlar-va del Sr. Torra, de la Rosalía, del Jordi, de l’Albert, i altres que ara no recordo.
    Felicito a la Montserrat Torra per haber-lo escrit.
    M’agradaría poder-lo tenir i a poder ser dedicat. Només em cal esperar en que em digueu on venir-lo a compar i a recollir.
    Moltissimes gràcies i resto a l’espera de les seves noticies.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.