21 de juliol de 2024

X Congrés de la CCEPC: Recursos i territori

X Congrés de la CCEPC: Recursos i territori Vista general de Manresa. Anys vint, segle XX. Arxiu Jaume Pons i Agulló. Font: ALOY, J. ; RUBÍ M.G. Història gràfica de Manresa, vol. “La Restauració (1875-1931) - El paisatge urbà” Ed. Parcir Edicions Selectes, Manresa 1996.

Recursos i territori. Perspectiva històrica i nous equilibris – Sala Plana de l’Om. Manresa, 21, 22 i 23 d’octubre de 2016

El sòl, el subsòl, els minerals, les aigües continentals, els oceans, l’atmosfera, la radiació solar, els éssers vius, els boscos… posen a la nostra disposició una sèrie de recursos (ecosocials, més que naturals) que transformem i posem al servei de les nostres necessitats de subsistència. Hom ha projectat diverses mirades sobre aquests recursos: la visió històrica sobre el seu ús i els conflictes i solucions que han generat; o l’abordatge des de disciplines científiques i tècniques que il·luminen el seu tractament present i futur.

L’explotació cada cop més intensiva i la perspectiva de l’exhauriment d’alguns d’aquests recursos (especialment els combustibles fòssils) obliga a una nova mirada vers la cerca de recursos renovables més propers, accessibles i lligats al territori. Mantenint una visió holística sobre els recursos, el X Congrés de la Coordinadora de Centres d’Estudis de Parla Catalana ha elegit quatre àmbits de participació en funció de quatre de les grans necessitats humanes: l’alimentació, el poblament, les comunicacions i l’energia.

Logotips:

ORGANITZA:

 • Coordinadora de Centres d’Estudis de Parla Catalana
 • Institut Ramon Muntaner. Fundació Privada dels Centres d’Estudis de Parla Catalana
 • Ajuntament de Manresa
 • Centre d’Estudis del Bages

AMB EL PATROCINI DE:

 • Fundació Privada Mútua Catalana
 • Obra Social “La Caixa”
 • Fundació Aigües de Manresa–Junta de la Sèquia (Parc de la Sèquia)

AMB EL SUPORT DE

 • Generalitat de Catalunya
 • Institut d’Estudis Catalans
 • Diputacions de Barcelona, Girona, Lleida i Tarragona
 • Fundació Josep Irla

Àmbits

Àmbit 1: Alimentació

Agricultura, ramaderia, pesca i aqüicultura, cadascuna relacionada amb uns recursos (sòl, aigua, clima) i unes infraestructures. I també biodiversitat, malalties, conservació, transport o impactes ambientals. Com s’ha resolt l’alimentació en el passat i com evolucionarà en el futur?

Àmbit 2: Poblament

Històricament vinculat amb els recursos d’aigua, amb les terres de cultiu i amb una energia assequible, amb la generalització del transport el poblament s’ha concentrat en les grans ciutats i conurbacions. Com s’ha resolt el poblament en el passat i com evolucionarà condicionat pel futur canvi energètic?

Àmbit 3: Comunicacions

La mobilitat de les persones, el transport de les mercaderies i la comunicació a distància (ràdio, televisió, telèfon, internet) requereixen xarxes estretament relacionades amb el territori. Què ens ensenyen les comunicacions del passat i quines oportunitats s’obren en el futur de cada territori?

Àmbit 4: Energia

Els combustibles fòssils i l’urani (energies no renovables) són molt més potents i concentrades que les energies renovables, però comporten riscos i impactes ambientals greus. Quin nou plantejament social, tecnològic i territorial caldrà per al sistema energètic del futur?


Es podran presentar comunicacions a qualsevol dels quatre àmbits del congrés.

Terminis:

 • 30 de maig de 2016. Inscripció del títol de la comunicació i resum de mil caràcters.
 • 5 de setembre de 2016. Lliurament del text sencer de la comunicació (màxim de trenta mil caràcters, notes incloses i tres imatges o gràfics).

Recepció de textos i informació sobre el congrés: CCEPC: c/ Carme, 47 (IEC) 08001 Barcelona. Tel.: 933248585 ext. 131. A/e: ccepc@iec.cat.

Vols compartir aquest contingut?

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.