Recursos i territori. Perspectiva històrica i nous equilibris – Sala Plana de l’Om. Manresa, 21, 22 i 23 d’octubre de 2016
El sòl, el subsòl, els minerals, les aigües continentals, els oceans, l’atmosfera, la radiació solar, els éssers vius, els boscos… posen a la nostra disposició una sèrie de recursos (ecosocials, més que naturals) que transformem i posem al servei de les nostres necessitats de subsistència. Hom ha projectat diverses mirades sobre aquests recursos: la visió històrica sobre el seu ús i els conflictes i solucions que han generat; o l’abordatge des de disciplines científiques i tècniques que il·luminen el seu tractament present i futur.
L’explotació cada cop més intensiva i la perspectiva de l’exhauriment d’alguns d’aquests recursos (especialment els combustibles fòssils) obliga a una nova mirada vers la cerca de recursos renovables més propers, accessibles i lligats al territori. Mantenint una visió holística sobre els recursos, el X Congrés de la Coordinadora de Centres d’Estudis de Parla Catalana ha elegit quatre àmbits de participació en funció de quatre de les grans necessitats humanes: l’alimentació, el poblament, les comunicacions i l’energia.
Logotips:
ORGANITZA:
- Coordinadora de Centres d’Estudis de Parla Catalana
- Institut Ramon Muntaner. Fundació Privada dels Centres d’Estudis de Parla Catalana
- Ajuntament de Manresa
- Centre d’Estudis del Bages
AMB EL PATROCINI DE:
- Fundació Privada Mútua Catalana
- Obra Social “La Caixa”
- Fundació Aigües de Manresa–Junta de la Sèquia (Parc de la Sèquia)
AMB EL SUPORT DE
- Generalitat de Catalunya
- Institut d’Estudis Catalans
- Diputacions de Barcelona, Girona, Lleida i Tarragona
- Fundació Josep Irla
Àmbits
Àmbit 1: Alimentació
Agricultura, ramaderia, pesca i aqüicultura, cadascuna relacionada amb uns recursos (sòl, aigua, clima) i unes infraestructures. I també biodiversitat, malalties, conservació, transport o impactes ambientals. Com s’ha resolt l’alimentació en el passat i com evolucionarà en el futur?
Àmbit 2: Poblament
Històricament vinculat amb els recursos d’aigua, amb les terres de cultiu i amb una energia assequible, amb la generalització del transport el poblament s’ha concentrat en les grans ciutats i conurbacions. Com s’ha resolt el poblament en el passat i com evolucionarà condicionat pel futur canvi energètic?
Àmbit 3: Comunicacions
La mobilitat de les persones, el transport de les mercaderies i la comunicació a distància (ràdio, televisió, telèfon, internet) requereixen xarxes estretament relacionades amb el territori. Què ens ensenyen les comunicacions del passat i quines oportunitats s’obren en el futur de cada territori?
Àmbit 4: Energia
Els combustibles fòssils i l’urani (energies no renovables) són molt més potents i concentrades que les energies renovables, però comporten riscos i impactes ambientals greus. Quin nou plantejament social, tecnològic i territorial caldrà per al sistema energètic del futur?
Es podran presentar comunicacions a qualsevol dels quatre àmbits del congrés.
Terminis:
- 30 de maig de 2016. Inscripció del títol de la comunicació i resum de mil caràcters.
- 5 de setembre de 2016. Lliurament del text sencer de la comunicació (màxim de trenta mil caràcters, notes incloses i tres imatges o gràfics).
Recepció de textos i informació sobre el congrés: CCEPC: c/ Carme, 47 (IEC) 08001 Barcelona. Tel.: 933248585 ext. 131. A/e: ccepc@iec.cat.