20 d'abril de 2024

Zenobita edicions publica una biografia del metge manresà i polític republicà Tomàs Ramon Amat, assassinat durant la Guerra Civil

Zenobita edicions publica una biografia del metge manresà i polític republicà Tomàs Ramon Amat, assassinat durant la Guerra Civil Tomàs Ramon Amat. Aspectes biogràfics del metge manresà i polític republicà (1901‐1937).

El llibre Tomàs Ramon Amat. Aspectes biogràfics del metge manresà i polític republicà (1901‐1937), escrit pel Dr. Armand Rotllan, aprofundeix en la vida i l’activitat professional, política i social de Tomàs Ramon Amat, manresà d’adopció, que va arribar a gestionar alts càrrecs públics de la Generalitat republicana. L’obra també recull un ampli catàleg d’imatges d’un metge pioner que, malgrat tenir una vida molt curta, va destacar dins el context d’una època tan convulsa com va ser el primer terç del segle XX.

L’editorial manresana Zenobita edicions publica Tomàs Ramon Amat. Aspectes biogràfics del metge manresà i polític republicà (1901‐1937), del Dr. Armand Rotllan. L’obra, que ha comptat amb la col·laboració de l’historiador manresà Joaquim Aloy, aprofundeix en la biografia d’aquest destacat metge manresà especialitzat en malalties de pulmó i cor que, tot i viure una vida molt curta, va tenir una important i fructífera activitat professional, política i social. Amic personal del conseller de Governació republicà, Joan Selves i Carner, Tomàs Ramon Amat va ser un dels pocs sanitaris manresans que va arribar a gestionar alts càrrecs públics de la Generalitat republicana. A Manresa, el doctor Tomàs Ramon va ser regidor i membre de la Comissió de Cultura de l’Ajuntament i va presidir la Unió Catalanista Republicana, associació creada el 1930 que fou el precedent d’Esquerra Republicana a Manresa, de la qual va ser un dels seus fundadors.

El llibre fa un especial retrat de la seva activitat sanitària previsora adreçada al món dels infants, especialment en l’àmbit de les colònies escolars, impulsant el benestar físic i psíquic dels escolars. De fet, va ser un dels fundadors, promotors i màxim responsable de les Colònies Escolars.

Capítols a part es mereixen la seva acció durant la Guerra Civil, on va servir com a capità metge al front d’Aragó, i l’aproximació biogràfica dels seus familiars. Precisament a la capital del Bages hi va néixer el seu fill i la seva dona, Paquita Espinel Mengual, es va convertir en la primera dona odontòloga a la ciutat.

Tomàs Ramon va ser capturat per l’exèrcit franquista a Zuera (Saragossa) l’any 1937, on posteriorment va patir un procés injust que acabà amb el seu assassinat a la tàpia del cementiri de Torrero de la capital aragonesa, als 36 anys. 

PRESENTACIO
La presentació del llibre Tomàs Ramon Amat. Aspectes biogràfics del metge manresà i polític republicà (1901‐1937) tindrà lloc el dimarts, 5 d’octubre, a les 7 de la tarda a l’auditori Plana de l’Om (Manresa).
Vols compartir aquest contingut?

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.