18 de juny de 2024

El llibre “Fonollosa. La història” recull els fets més rellevants del poble fins al segle XX

El llibre “Fonollosa. La història” recull els fets més rellevants del poble fins al segle XX

Zenobita edicions, per encàrrec de l’Ajuntament de Fonollosa, ha publicat Fonollosa. La història, una obra signada per Ernest Molins Roca que repassa de forma exhaustiva els fets més importants d’aquest poble bagenc, des de l’època medieval fins al segle passat. L’autor ha recollit les vivències més rellevants dels seus habitants, alguns dels quals han cedit el seu valuós testimoni oral.

Després de la publicació de Fonollosa. Les cases (2020), Zenobita edicions, per encàrrec de l’Ajuntament de Fonollosa, acaba de publicar Fonollosa. La història, una obra que recull els fets més rellevants d’aquest poble del Bages fins al segle XX. “Tenim així històries de bandolers, de desgràcies provocades pel pas dels exèrcits, històries de carlins i de les turbulències polítiques del segle passat, en especial el gran trasbals de la darrera guerra civil”, apunta el seu autor, Ernest Molins Roca. “És un magnífic compendi de les històries personals, de la vida al poble, la cultura, la política, les tradicions, la pagesia i els personatges que han format part de la història d’aquest petit i estimat poble nostre”, escriu l’alcalde de Fonollosa, Eloi Hernàndez, en el pròleg.

A partir de la memòria oral de les persones més grans, el llibre també recull la vida a pagès d’abans, el treball a la terra, el bestiar, les cerimònies religioses, les cures mitjançant oracions i conjurs, les cançons de segar i batre, la caça i les festes populars. També s’hi recullen les fites de progrés del poble, com la construcció de la primera carretera, l’arribada de la llum, la fàbrica tèxtil, els capellans progressistes i els moviments de renovació, o la implantació de la maquinària agrícola que va transformar radicalment la pagesia.

Capítols a part es mereixen l’Església, on els rectors van deixar-hi un ampli testimoni escrit de la seva activitat i influència, i el comerç, la indústria i l’artesania, ja que “la vida del poble no seria completa sense mencionar la importància de les botigues, els forns de pa, els cafès, els ferrers que ferraven les mules, els sastres que passaven per les cases, els mestres que maldaven, amb més o menys encert, per fer arribar la cultura a les criatures, o bé els metges que a cavall recorrien les masies i miraven de posar remei al sofriment dels malalts”, explica Molins. Fonollosa, la història és el cinquè i darrer volum de la memòria dels pobles històrics del municipi de Fonollosa, amb el qual es clou aquesta col·lecció després de Fals, les cases (2009), Fals, la història (2016), Camps, les cases i la història (2018) i Fonollosa, les cases (2020), tots ells publicats per Zenobita edicions.

PRESENTACIO
La presentació del llibre Fonollosa. La història tindrà lloc el diumenge 26 de setembre de 12.00 h a 13.00 h a l’Alzina de Querol (Fonollosa)
Vols compartir aquest contingut?

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.