18 d'abril de 2024

Acte de celebració de la inscripció de la pedra seca a la Llista Representativa del Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat

Acte de celebració de la inscripció de la pedra seca a la Llista Representativa del Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat

El proper dissabte 8 de juny es celebrarà al paratge de l’Obaga de l’Agneta de Manresa, la inscripció, el proppassat 28 de novembre, de l’art de la pedra seca a la Llista Representativa del Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat de la UNESCO.

La candidatura internacional “L’art de la pedra seca: coneixements i tècniques”, va ser inclosa pel Comitè Intergovernamental per a la Salvaguarda del Patrimoni Cultural Immaterial a la Llista Representativa del Patrimoni Cultural Immaterial de la UNESCO. La candidatura havia estat presentada per 8 estats europeus: Croàcia, Xipre, França, Grècia, Espanya, Itàlia, Eslovènia i Suïssa.

Catalunya està farcida de construccions de pedra en sec, aixecades com a resposta a les múltiples formes de resistència que presenta la natura a ser domesticada. Es tracta, sobretot, d’infraestructures agrícoles, ramaderes i per a l’abastament d’aigua. La pedra seca es practica des de la prehistòria, sobretot a partir del neolític. A Catalunya en tenim nombrosos testimonis, que s’han produït ininterrompudament des dels ibers (segle VI aC) fins als nostres dies. L’”edat d’or” de la pedra seca al nostre país, de la qual daten la majoria de construccions que encara romanen d’empeus, va de finals del segle XVIII fins a finals del segle XIX.

L’acte del proper 8 de juny vol ser un homenatge a totes les persones que al llarg dels segles han bastit aquest paisatge tan especial i també a les que actualment treballen per valorar-lo i continuar fent-lo possible.

Programa de l’acte

Acte de pedra seca

Vols compartir aquest contingut?

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.