24 d'abril de 2024

Algú sap qui surt a la foto?

Algú sap qui surt a la foto?
Jugadors del Manresa: sap els noms i quina temporada va ser? Codi foto: 1286 – ANTONI QUINTANA TORRES

L’Arxiu Comarcal del Bages demana ajut per documentar imatges del fons d’Antoni Quintana Torres

39.169 negatius. Aquesta era la xifra del fons que el fotògraf Antoni Quintana Torres (Capellades, 1920 – Manresa, 2007) va cedir a l’Arxiu Comarcal del Bages en diferents tongades a partir del 1999. Són imatges dels anys 50 i fins mitjans de la dècada dels 80 que, fins que no han estat digitalitzades, eren inconsultables. Ara, aquesta feina ja està enllestida (s’ha trigat quatre anys a fer-la) i les prop de 40.000 imatges es poden consultar a la xarxa a través del cercador «Arxius en línia» del Departament de Cultura de la Generalitat. Però a tota aquesta ingent tasca li falta una feina bàsica: la documentació.

La gran part del fons de Quintana no està documentat i «no sabem la data en què es va fer la fotografia, quin tipus d’acte s’hi veu, o quins personatges i llocs surten» a les diferents imatges, expliquen Marc Torras, director de l’arxiu manresà, i Francesc Comas, president del Centre d’Estudis del Bages. És per això que les dues entitats han engegat una campanya on demanen la col·laboració de la gent per poder documentar quantes més imatges, millor. Fins ara, explica Torras, n’hi ha unes 300 de ben datades. Però en falten més de 38.000… Les imatges són de paisatges, actes i vida quotidiana de Manresa, de diferents municipis del Bages i d’arreu de Catalunya.

En la galeria de fotos annexa trobaran 10 imatges que s’han de documentar per si en tenen cap detall i poden ajudar a identificar-les. Moltes de les fotografies, explica Comas, «pertanyen a sèries o són reportatges» i, per tant, continua Torras, «si n’identifiquen una, ja la podrem relacionar amb moltes d’altres». El gruix del fons Quintana el trobaran a arxiusenlinia.cultura.gencat.cat.

Com ajudar?

Enviï la seva col·laboració al correu acbages.cultura@gencat.cat. Indiqui el codi de la foto i la informació que pot aportar.

Quines dades interessen?

  • Data o possible data
  • Quin tipus d’acte si veu
  • On s’ha fet
  • Qui hi apareix

Reportatge: “Algú sap qui surt a la foto?” de Susana Paz, diari Regió7, 29/10/2016

Vols compartir aquest contingut?

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.