12 d'octubre de 2024

Ampliat el termini per presentar comunicacions al X Congrés de la CCEPC

Ampliat el termini per presentar comunicacions al X Congrés de la CCEPC Vista general de Manresa. Anys vint, segle XX. Arxiu Jaume Pons i Agulló. Font: ALOY, J. ; RUBÍ M.G. Història gràfica de Manresa, vol. “La Restauració (1875-1931) - El paisatge urbà” Ed. Parcir Edicions Selectes, Manresa 1996.

S’ha ampliat el termini per a la presentació de propostes de comunicacions al X Congrés de la CCEPC, al voltant del tema “Recursos i territori. Perspectiva històrica i nous equilibris”.

  • Fins al 30 de juny vinent hi ha temps per inscriure el títol de la comunicació amb un resum de 1.000 caràcters.
  • Fins al 21 de setembre es pot lliurar el text sencer de la comunicació (màxim de 30.000 caràcters, incloses les notes, i tres imatges o gràfics).

La recepció de textos es fa a la seu de la CCEPC, carrer del Carme 47 (IEC), 08001 Barcelona.

“Recursos i territori. Perspectiva històrica i nous equilibris”

El sòl, el subsòl, els minerals, l’aigua terrestre, els oceans, l’atmosfera, la radiació solar, els éssers vius, els boscos… posen a la nostra disposició una sèrie de recursos que nosaltres transformem i posem al servei de les nostres necessitats de subsistència. Parlar d’aquests recursos (ecosocials, més que naturals) va més enllà de la descripció del món físic i inclou les distintes activitats humanes que han transformat secularment el territori. Hom ha projectat diverses mirades sobre aquest recursos, malauradament sovint dissociades. La visió històrica sobre el seu ús i els conflictes i solucions que han generat queda reforçada per la d’altres disciplines científiques i tècniques i, alhora, la saviesa i l’experiència del passat pot il·luminar el tractament present i futur dels recursos avui dia disponibles.

El X Congrés de la Coordinadora de Centres d’Estudis de Parla Catalana, se celebrarà els dies 21, 22 i 23 d’octubre de 2016 a Manresa.

La seva explotació cada cop més intensiva i la perspectiva de l’exhauriment d’alguns d’ells (especialment els combustibles fòssils) obliga a una nova mirada en la cerca de recursos renovables més propers, accessibles i també més lligats al territori. La potenciació del seu coneixement permet fer una aproximació de les fortaleses i oportunitats per encarar equilibris futurs més sostenibles.

Mantenint una visió holística sobre els recursos, a efectes de participació s’han elegit quatre àmbits en funció de quatre de les grans necessitats humanes: l’alimentació, el poblament, les comunicacions i l’energia. Es fomenta, doncs, una visió transversal i interdisciplinària on un mateix recurs (per exemple, l’aigua) incideix en diferents necessitats, sovint de forma conflictiva que cal resoldre (aigua de boca, aigua de reg, l’aigua industrial o les centrals hidràuliques). En cada àmbit s’acceptaran comunicacions que incloguin interpretació històrica, anàlisi actual i perspectives de futur.

Vols compartir aquest contingut?

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.