19 de maig de 2024

Els guanyadors dels Premi Lacetània 2018

Els guanyadors dels Premi Lacetània 2018

L’Ajuntament de Manresa, el Centre d’Estudis del Bages, Òmnium Bages-Moianès i Regió7, amb la col·laboració de la Família Esteve, convoquen la 36a edició dels premis Lacetània Catalunya Central. Els jurats dels 4 premis convocats en aquesta edició, als quals han optat una vintena de treballs (amb un lleuger augment de participació) fan públics els veredictes següents:

Premi Antoni Esteve per a estudis en el camp de les ciències naturals, de la salut, socials o filologia, o també sobre patrimoni artístic, documental o tecnològic, emmarcats en la Catalunya central. Dotat amb 1.500 euros per la família Esteve. Convocat pel Centre d’Estudis del Bages i Òmnium Bages-Moianès. El jurat decideix atorgar el premi a l’obra Els incendis forestals a la Catalunya Central 1861-1987 i Els inicis de les ADF a Catalunya, de Xavier Jovés Garcia, per la recopilació de material que s’ha fet a partir de l’hemeroteca; perquè tracta una temàtica actual i d’un important impacte social, perquè analitza els inicis d’unes organitzacions amb un destacat paper en la nostra societat com són les Agrupacions de Defensa Forestal i perquè obre possibilitats per a dur a terme futurs estudis d’anàlisi de les causes i conseqüències dels incendis forestals.

Premi Pare Ignasi Puig i Simon per a projectes de recerca sobre la Manresa ignasiana, sobre l’estada de Sant Ignasi de Loiola a Manresa (1522-1523), sobre la ciutat que el va acollir o l’empremta que hi va deixar. Convocat i dotat per l’Ajuntament de Manresa amb 1.500 euros. Atorgat al projecte de treball: Els manresans que van acollir Sant Ignasi a través dels protocols notarials (1485-1585), presentat per Josep Galobart i Soler, un treball que no sols permet conèixer de primera mà l’estada de Sant Ignasi a Manresa sinó que també permet conèixer la vida dels manresanes durant aquella època, la qual es troba molt poc desenvolupada per la historiografia local.

Premi Regió7 de Comunicació per a iniciatives informatives en qualsevol mitjà de comunicació social: premsa escrita, ràdio, televisió, vídeo, CD Rom o Internet, sobre temes de les comarques de l’Anoia, el Bages, el Berguedà, el Solsonès, la Cerdanya, l’Alt Urgell i el Baix Llobregat Nord. Convocat i dotat pel diari Regió7 amb 200 euros. Atorgat al documental Borrallons de neu, obra d’Isaac Rodríguez i Tànit Fernández, emmarcada en el projecte Manresa-Mauthausen, promogut pels instituts Lluís de Peguera i Pius Font i Quer. El treball posa en context l’obra K.L.Reich, d’Amat Piniella, a través de les veus d’estudiants que en llegeixen fragments en localitzacions reals del camp d’extermini de Mauthausen. Amb una edició sòbria però acurada, el documental divulga el treball de l’autor manresà, esdevingut matèria primera d’una valuosa experiència pedagògica que els guardonats tradueixen al llenguatge audiovisual. El jurat ha valorat especialment la bona factura del treball, protagonitzat per estudiants d’institut, i l’aportació que fa a la cultura de la memòria històrica i la divulgació d’un dels episodis més dramàtics de la història europea.

Premi Revista Dovella Treball de Recerca per a Joves a estudis sobre qualsevol aspecte de la Catalunya central, fets per estudiants de Batxillerat i Cicles Formatius. Convocat i dotat amb 300 euros per als autors i subscripció per dos anys a la revista Dovella per al professor tutor pel Centre d’Estudis del Bages. El jurat decideix atorgar el premi al treball Avinyó, retalls de vides esquinçades (1936-1952), del qual és autora Irene Codina Altarriba, i professora tutora Assumpta Suñé Colell, de l’Institut Miquel Bosch i Jover d’Artés; per tractar-se d’un treball de memòria històrica ben elaborat, redactat amb aportacions creatives i que usa fons orals directes i documentals que solen romandre sense explotar.

L’acte de lliurament de premis es farà el divendres 30 de novembre, a dos quarts de vuit del vespre, en un acte al saló de sessions de l’Ajuntament de Manresa.

Vols compartir aquest contingut?

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.