8 de setembre de 2024

Presentació del llibre “Epidèmies al Pont de Vilomara i Rocafort a principi del segle XX”

Presentació del llibre “Epidèmies al Pont de Vilomara i Rocafort a principi del segle XX”

El segell manresà Zenobita Edicions s’ha responsabilitzat de la publicació Epidèmies al Pont de Vilomara i Rocafort a principi del segle XX, un treball que analitza com van afectar les epidèmies de grip i febre tifoide als habitants d’aquesta població.

Epidèmies al Pont de Vilomara i Rocafort a principi del segle XX és un llibre elaborat per Armand Rotllan i Verdaguer, historiador de la medicina i membre de la Junta de l’Arxiu Històric de les Ciències de la Salut “Simeó Selga i Ubach” de Manresa. L’obra ha comptat amb el suport de l’Ajuntament del Pont de Vilomara i Rocafort i el Col·legi de Metges de Barcelona.

Després de publicar Topografia mèdica de Talamanca (Zenobita Edicions, 2018), Rotllan recupera ara la memòria històrica del Pont de Vilomara i Rocafort a través de l’estudi de les malalties que van afectar durament la seva població fa poc més d’un segle. Aquest segon llibre repassa novament el treball del metge Anicet Gresa de Mirambell, que va suplir el metge local d’aquest municipi durant les epidèmies de grip l’any 1918 i febre tifoide el 1920. Rotllan també descriu els problemes derivats de la mala salubritat de les aigües i del medi, aconseguint una fotografia inèdita de la salut pública d’aquest petit territori.

pont-vilomara

La publicació d’aquesta obra coincideix amb el centenari de la grip espanyola, la pandèmia més devastadora que ha sofert el món al llarg de la seva història, tant per la seva mortalitat com per l’impacte que va tenir com a aturador de la recuperació econòmica, social i política de nombrosos països occidentals després de la Primera Guerra Mundial. Precisament, aquesta obra també descriu com va afectar la grip espanyola altres poblacions de la comarca del Bages.

L’autor: Armand Rotllan i Verdaguer

Nascut a Manresa el 1958, és llicenciat en Medicina i Cirurgia per la Universitat Autònoma de Barcelona (1983) i doctorat en Medicina (1988).

El 2007 va ser membre corresponent electe de la Reial Acadèmia de Medicina de Catalunya i, entre 2002 i 2010, va ser president de l’Arxiu Històric de les Ciències de la Salut Simeó Selga i Ubach i actualment n’és vocal. Del 2002 al 2011 ha estat secretari i vocal del Premi d’Història de la Medicina Catalana Oleguer Miró i Borrás.

Des del 1990 ha escrit diversos articles relacionats amb la seva professió, alguns d’ells publicats a la revista Dovella i Gimbernat. També és coautor i autor de diversos llibres, publicats entre 1988 i 2008, relacionats amb la situació sanitària i mèdica a Manresa i al Bages.


ACTE DE PRESENTACIÓ DEL LLIBRE

  • Dia: dijous 15 de novembre
  • Hora: 19 h
  • Lloc: Sala de Plens de l’Ajuntament del Pont de Vilomara i Rocafort
  • La conferència anirà a càrrec d’Armand Rotllan, autor. Amb la presència del Dr. Lluís Guerrero, president de l’Arxiu Històric de les Ciències de la Salut, Dr. Jordi Aligué, president de la Junta Comarcal del Bages del CoMB, i del Sr. Cecilio Rodríguez, alcalde del Pont de Vilomara i Rocafort.

 

Vols compartir aquest contingut?

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.