19 de maig de 2024

Súria inaugura una exposició sobre les construccions en pedra seca

Súria inaugura una exposició sobre les construccions en pedra seca "Pedres i barraques. Les construccions de pedra seca" es podrà veure a Cal Balaguer del Porxo fins el 13 de gener. Fotografia: Ajuntament de Súria

L’exposició Pedres i barraques. Les construccions de pedra seca va ser inaugurada el passat dissabte a la sala Cal Balaguer del Porxo de Súria amb la presència d’un públic molt nombrós. La mostra serà una de les activitats destacades de la 17a Fira Medieval d’Oficis, tot i que es podrà visitar fins al proper 13 de gener.

Més d’una vintena de plafons, vídeos, utensilis i documents originals ofereixen una panoràmica àmplia sobre la història d’aquestes construccions tradicionals i la seva importància com a elements característics del món agrari, amb una presència molt destacada a casa nostra.

L’exposició ha estat organitzada per l’àrea de Cultura de l’Ajuntament de Súria i produïda per l’empresa especialitzada Molècula, amb la participació de l’estudiós Albert Fàbrega com a comissari i del fotògraf Pascual Robles com a autor de la majoria d’imatges.

Un dels seus objectius és donar a conèixer i revalorar aquest tipus d’arquitectura popular a un públic ampli i també interessar les persones especialitzades en el tema. La mostra ha estat dissenyada per a ser itinerant, adaptant una part del seu contingut a la realitat de cada territori.

Un dels treballs preparatoris de l’exposició va ser la publicació del llibre Pedres i barraques. Les construccions de pedra seca d’Albert Fàbrega i Pascual Robles, que va ser editat per l’Ajuntament de Súria el desembre passat dins de la col·lecció Temes de Súria.

Durant l’acte inaugural, la regidora de Cultura, Montserrat Juncadella, va agrair el treball de totes les persones que han fet possible l’exposició per tal que el patrimoni de les construccions de pedra seca sigui més conegut i valorat.

Per la seva banda, Albert Fàbrega i Pascual Robles, com també Santi Molera de Molècula, van destacar el gran interès d’aquest important patrimoni,”que no es pot perdre”. Posteriorment, Albert Fàbrega va conduir una visita guiada per a les persones que van assistir a la inauguració de la mostra.

Els horaris de visita de l’exposició són els següents:

  • Divendres, dissabtes i diumenges, d’11.00 a 14.00 h.
  • Dissabtes, també de 16.00 a 18.00 h.

L’exposició ‘Pedres i barraques. Les construccions de pedra seca’ ha comptat amb la col·laboració de la Denominació d’Origen Pla de Bages, la Diputació de Barcelona, la Generalitat de Catalunya i la Unió Europea.

Vols compartir aquest contingut?

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.