18 d'abril de 2024

Arriba a Manresa el IX Congrés d’Història Moderna de Catalunya dedicat a la figura de Sant Ignasi

Arriba a Manresa el IX Congrés d’Història Moderna de Catalunya dedicat a la figura de Sant Ignasi

L’Àrea d’Història Moderna de la Universitat de Barcelona organitza, de manera ininterrompuda des de l’any 1984, el Congrés d’Història Moderna de Catalunya. L’habitual periodicitat quinquennal del congrés, establerta l’any 1993 pel tercer congrés, s’exceptuarà aquest any 2022, quatre anys després de celebrar el vuitè congrés, en ocasió del cinquè centenari de l’arribada d’Ignasi de Loiola (1491-1556) a la vila de Manresa i la primera redacció, a la Cova de Manresa, dels Exercicis Espirituals, brindant així l’oportunitat d’un congrés organitzat per la Universitat de Barcelona i per l’Ajuntament de Manresa, que tindrà lloc a Barcelona i Manresa els dies 19, 20, 21, 22 i 23 de desembre de 2022.

La Universitat de Barcelona, en col·laboració amb altres universitats (UAB, Ateneu Sant Pacià-Facultat Antoni Gaudí i Facultat de Teologia) i l’Ajuntament de Manresa, organitza un congrés acadèmic, dintre del cicle quadriennal de congressos d’Història Moderna, al voltant del món i l’època en què va viure Ignasi de Loiola, on s’aplegaran ponents de nivell nacional i internacional.

Les inscripcions dels assistents i comunicants s’hauran de fer fins el 28 de novembre de 2022.

A banda de les conferències d’inauguració i cloenda, el congrés s’articularà al voltant de set àrees temàtiques, introduïdes cadascuna per una ponència: “Vers una nova espiritualitat”, “Dones i religiositat femenina en el món ignasià”, “Pensament i ensenyament en l’era de les reformes”, “Religió en el món urbà i el món rural”, “La Companyia de Jesús i els ordes religiosos (segles XVI-XVIII)”, “Circulacions culturals i artístiques” i “Política i religió”.

Per a la presentació de propostes de comunicacions, caldrà aportar el títol i un resum d’una pàgina (2.100 caràcters) abans del 31 de maig del 2022. El text de la comunicació haurà de lliurar, amb un màxim de 15 pàgines, abans de l’1 d’octubre. La versió definitiva per publicar caldrà lliurar-la, amb posterioritat al congrés, el 30 de gener del 2023.

L’organització del congrés sotmetrà tant les propostes de comunicació com els textos complets a la revisió per determinar-ne l’acceptació. Les ponències del congrés es publicaran en paper mentre les comunicacions s’oferiran en un volum digital d’actes, amb l’ISBN corresponent, editat per la Universitat de Barcelona.

Més informació:

Dies: 19 al 22 de desembre del 2022

Lloc: Sala d’actes de la Fundació Althaia (Manresa)

Inscripcions: aquí

Correu de contacte: congreshmc@ub.edu

Vols compartir aquest contingut?

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.