25 de maig de 2024

El Centre reclama al consistori que obri el camí del Tort

El Centre reclama al consistori que obri el camí del Tort

El Centre d’Estudis del Bages i els Amics de l’Art Romànic del Bages diuen que és un camí molt antic per on la gent solia passar fins que Pere Foradada, funcionari d’urbanisme de l’Ajuntament, el va tapar ja fa més d’una dècada amb un mur de formigó a la part que queda dins de la seva finca. Reclamen a l’Ajuntament que el faci obrir. Foradada assegura que no és un camí ni ho ha estat mai; que té documentació que ho demostra i que va fer construir el mur per aguantar les terres, que una riuada ja s’havia endut una vegada.

Creu del Tort
La Creu del Tort al Carrer Nou de Santa Clara, a les Escodines. Fotografia: Wikiloc

El recorregut comença passat el Pont Vell i s’acaba on hi ha la creu del Tort, al carrer Nou de Santa Clara, però fa més d’una dècada que està tallat per aquesta banda amb la paret de formigó. Amb el Centre d’Estudis del Bages i els Amics de l’Art Romànic del Bages, fent la petició a l’Ajuntament que faci treure el mur hi ha l’advocat Lluís Matamala i Raquel Valdenebro, que ha treballat temes de patrimoni i aporta com a dada que la font de Fans que hi ha a mitja pujada del pas està documentada des del XIV, segle del qual també és originària la creu del Tort.

El pas transcorre pel costat del torrent de la creu del Tort, per on baixen aigües pluvials que la xarxa de l’entorn no pot engolir. L’Ajuntament en va arranjar el tram inicial i final fa catorze anys, i l’any passat Aigües de Manresa també hi va fer millores amb un pressupost de 233.965,43 euros. Aquesta primera fase d’obres (en queda una segona prevista per al 2016, segons ha informat l’empresa municipal) va incloure actuar a la part de dalt del torrent i es va aprofitar per recuperar “una part de l’antic camí per a vianants de la font del Fans que discorre per una zona d’horts, documentats des de l’època medieval, en el qual podem trobar alguns elements patrimonials relacionats amb el ramal del regadiu de Santa Clara”, va explicar aleshores Aigües de Manresa.


(Notícia del 24/11/2015 al Diari Regió7)

Vols compartir aquest contingut?

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.