19 de maig de 2024

Els Enginyers Industrials de Catalunya homenatjaran Emili Viader

Els Enginyers Industrials de Catalunya homenatjaran Emili Viader Emili Viader | Arxiu familiar.

L’Associació d’Enginyers Industrials de Catalunya (EIC) i la Demarcació de la Catalunya Central dels Enginyers Industrials de Catalunya volen retran homenatge aquest dijous a l’enginyer industrial Emili Viader i Solé donant a conèixer alguns dels aspectes més rellevants de la seva vida i professió.

L’historiador i director de l’Arxiu Històric Municipal de Cardona, Andreu Galera, glossarà en aquest acte algunes de les facetes de la seva polièdrica trajectòria per tal que la seva obra sigui coneguda i reconeguda per les actuals i futures generacions.

El director de l’Arxiu Històric de Cardona, Andreu Galera, glossarà en l’acte la trajectòria del principal artífex de la descoberta de la conca potàssica catalana.

Nascut en el si d’una família humil a la Barcelona del 1872, Viader es va formar com a enginyer industrial, en la branca de mecànica a l’alba del segle XX, professió que va exercir fins la seva mort el 1943, a l’edat de setanta-un anys. Va ser un home avançat al seu temps que va voler industrialitzar l’explotació de les sals potàssiques en companyia de l’amic i soci financer, l’empresari de Bordeus, René Macary y Gay de Laflorence. De la seva trajectòria com a enginyer destaca la direcció tècnica de les Salines de Cardona des de l’estiu de 1900 fins a la tardor de 1911 i el programa de renovació endegat pel jove enginyer dels arcaics sistemes d’arrencada i explotació de la sal a partir dels nous criteris industrials de l’època segons es feia a Wielizksca (Polònia) i Stassfurt (Alemanya) que va culminar amb el descobriment de la conca potàssica.

L’acte, que compta amb la col·laboració del Geoparc de la Catalunya Central i de l‘Arxiu Històric de Cardona, s’iniciarà a les sis de la tarda i es farà a la seu de l’EIC (Via Laietana, 39, Barcelona).

Comptarà amb la presència de Jordi Renom, president de l’Associació d’Enginyers Industrials de Catalunya, Josep Canals, president del Geoparc de la Catalunya Central, Mireia Fèlix, presidenta de la Demarcació a la Catalunya Central dels Enginyers Industrials de Catalunya, i Carles Viader, besnét d’Emili Viader. També hi assistirà l’alcalde de Cardona, Ferran Estruch, i el regidor de Patrimoni, Joan Hernández.

Vols compartir aquest contingut?

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.