7 de setembre de 2024

Els premis Lacetània 2016, guanyadors

Els premis Lacetània 2016, guanyadors 34a edició dels premis Lacetània Catalunya Central
34a edició dels premis Lacetània Catalunya Central
34a edició dels premis Lacetània Catalunya Central

Guanyadors dels premis Lacetània 2016 on hi participava el Centre d’Estudis del Bages

Premi Revista Dovella Treball de Recerca per a Joves a estudis sobre qualsevol aspecte de la Catalunya central, fets per estudiants de Batxillerat i Cicles Formatius, en l’àmbit d’humanitats i ciències socials i en el cientificotecnològic. Convocat i dotat amb 250 euros per als autors i subscripció a la revista Dovella per al professor tutor pel Centre d’Estudis del Bages. El jurat decideix atorgar el premi al treball Vi de tina de pedra seca. Un vi extremadament català, de Miquel Àngel Pérez Sáez, del qual és professora tutora Francesca Miquel, de l’IES Samuel Gili i Gaya, de Lleida. El jurat valora l’estudi que fa sobre la història i importància del vi al Bages, així com l’anàlisi de l’elaboració del vi autòcton en les tines al camp de pedra seca i la valoració que en fan diversos restauradors de prestigi.

Premi Pare Ignasi Puig i Simon per a projectes de recerca sobre la Manresa ignasiana, sobre l’estada de Sant Ignasi de Liola a Manresa (1522-1523), sobre la ciutat que el va acollir o l’empremta que hi va deixar. Convocat per l’Ajuntament de Manresa i dotat amb 1.000 euros per Tertúlies a la Cuina. Atorgat al treball: La dona a Manresa i Catalunya en temps d’Ignasi de Loiola (1491-1556). Proposta de revisitació dels ”Monumenta Ignatiana” des d’una perspectiva de gènere, de Mireia Vila i Cortina. El jurat ha valorat que la proposta de treball presentada compleix plenament les bases del concurs. És un treball que permetrà omplir un buit important de coneixement en l’àmbit de la història i de la societat catalanes de l’època i que aborda un tema d’estudi nou en l’àmbit jesuític.

Premi Antoni Esteve per a estudis en el camp de les ciències naturals, de la salut, socials o filologia, o també sobre patrimoni artístic, documental o tecnològic, emmarcats en la Catalunya central. Dotat amb 1.500 euros per la família Esteve. Convocat pel Centre d’Estudis del Bages i Òmnium Cultural. El jurat decideix atorgar el premi a Glòria Ballús i Casòliva, pel treball: Joaquim Pecanins i Fàbregas (1883-1948): un exemple de músic dedicat a la música culta i a la tradició oral. La seva aportació a l’Orfeó Manresà. El jurat valora les aportacions inèdites que fa aquest treball d’investigació sobre un dels principals directors de l’Orfeó Manresà (1908-1918) de manera acurada, minuciosa i exhaustiva.

L’acte de lliurament de premis es farà el 25 de novembre

L’acte de lliurament de premis es farà el divendres 25 de novembre, a les vuit del vespre, en un acte al saló de sessions de l’Ajuntament de Manresa, en què també s’atorgaran els diversos guardons dels Lacetània, organitzat conjuntament amb l’Ajuntament de Manresa, el Centre d’Estudis del Bages, la Fundació Orfeó Manresà, Regió7 i Sibelius, amb la col·laboració de la Família Esteve, Framun i Tertúlies a la Cuina.

El guardó que rebrà Jordi Fàbregas és obra de l’artista Josep Barés. La glossa del premi Bages de Cultura anirà a càrrec de l’escriptor badaloní Joan Soler Amigó, estudiós de la cultura popular i tradicional. En unes vitrines al vestíbul d’alcaldia es mostraran objectes personals del guardonat.

Programa de la setmana dels premis Lacetània i Bages de Cultura 

Les activitats a l’entorn dels premis inclouen una exposició sobre Ramon Llull i una conferència sobre el filòsof a càrrec de Ricard Torrents. La programació es complementa amb una lectura dramatitzada, una ruta històrica sobre els viatgers a Manresa i una conferència sobre Espriu.

Programa

Lectura dramatitzada de La revolta de Caïm
a càrrec del grup Retaule, dirigit per Lluís Tuneu

Adaptació d’Allò que tal vegada s’esdevingué, de Joan Oliver. Una paràbola sarcàstica sobre la mort de Caïm a mans d’Abel i també una visió estrafeta del Paradís terrenal.

divendres, 18 de novembre, a dos quarts de vuit del vespre
Espai Òmnium (Sobrerroca, 38. Manresa)

Els viatgers a Manresa, la ruta històrica

Ruta històrica basada en el testimoni de viatgers coneguts que han visitat Manresa en algun moment, conduïda per l’historiador Jordi Bonvehí, coordinador del projecte Els viatgers a Manresa. Organitzada pel Centre d’Estudis del Bages. Cal inscripció prèvia gratuïta a centrestudisbages@gmail.com.

dissabte, 19 de novembre, a les deu del matí (durada aproximada: tres hores)
inici: Museu Comarcal

Sense futur no hi ha passat.
Ramon Llull al capdavant de la literatura catalana
a càrrec de Ricard Torrents

Conferència organitzada conjuntament pel CNL Montserrat i Òmnium Bages, en què Ricard Torrents, assagista, traductor i crític literari, impulsor i primer rector de la Universitat de Vic, ens parlarà de la influència de Llull en la literatura catalana: Verdaguer, Vinyoli, Cassasses…

Vols compartir aquest contingut?

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.