21 de juliol de 2024

Es tradueix al català una obra editada per Cambridge de la Manresa de finals de l’Edat Mitjana

Es tradueix al català una obra editada per Cambridge de la Manresa de finals de l’Edat Mitjana Fotografia: Ramon Cornet (CEB)

The Rise and Decline of an Iberian BourgeoisieManresa in the Latter Middle Ages, 1250-1500 és l’obra de Jeffrey Fynn-Paul que el Centre d’Estudis del Bages està traduint al català amb la col·laboració de l’Ajuntament de Manresa. L’obra dóna a conèixer al públic anglòfon la història política, econòmica i social de la ciutat, que es converteix així en un dels pocs municipis de Catalunya, i de l’estat, que compta amb una anàlisi tan completa, detallada i actualitzada de tot el que va succeir durant el segle XIV i el primer terç del XV.

Dilluns 12 de desembre es va presentar a l’espai Manresa 1522, el llibre de Jeffrey Fynn-Paul, The Rise and Decline of an Iberian Bourgeoisie. Manresa in the Latter Middle Ages, 1250-1500, una obra que dóna a conèixer al públic anglòfon la història política, social i econòmica d’una capital regional del Principat de Catalunya a finals de l’edat mitjana. Amb aquest llibre, publicat per Cambridge University Press el novembre de l’any passat, la ciutat de Manresa es converteix en una de les primeres ciutats catalanes i de l’estat que disposa d’una anàlisi tan complet i detallat d’aquest període històric.

La descoberta d’aquesta obra ha estat gràcies al Centre, que la va localitzar a través d’internet i que de seguida va contactar amb el seu autor, segons va explicar el president de l’entitat, Francesc Comas. Comas ha afegit que Fynn-Paul des del principi va mostrar total disposició a parlar i a donar informació sobre la seva obra. Tant és així, que, després d’adquirir els drets corresponents, l’obra ja s’està traduint al català amb la col·laboració de l’Ajuntament de Manresa, i estarà enllestit per a la propera diada de Sant Jordi.

Un estudi que ve de lluny

Fynn-Paul es va doctorar l’any 2005 a la Universitat de Toronto amb la tesi The Catalan City of Manresa in the 14th and 15th Centuries. A Political, Social and Economic History, estudi que va ser la llavor per aquesta obra sobre l’època medieval.

Sobre el contingut del treball, Josep Galobart, vocal del CEB i descobridor de l’obra, ha explicat que les més de 350 pàgines que té el llibre estan organitzades en dos grans blocs temàtics. El primer bloc tracta l’organització política de la ciutat, especialment centrada en la gènesi del règim municipal a principis del segle XIV basada en la sinergia entre la burgesia urbana i els monarques del Casal de Barcelona.

El segon bloc analitza l’evolució econòmica de la ciutat i l’efecte dels diversos esdeveniments del segle XIV, com ara la irrupció periòdica de la Pesta Negra a partir de maig de 1348 o la guerra contra el Regne de Castella de 1356-1375.

En l’àmbit econòmic, també hi té un paper destacat l’anàlisi de les conseqüències que va tenir a nivell local l’anomenada “revolució financera de la Corona d’Aragó” del segle XIV, és a dir, la implantació per primer cop en la història medieval d’un sistema de deute públic a escala “nacional”.

Sobre l’autor, Jeffrey Fynn-Paul

Actualment, Jeffrey Fynn-Paul, que és nascut als Estats Units, treballa a la Universitat de Leiden, als Països Baixos, però ha treballat en universitats del Canadà, Estats Units i Anglaterra.

El seu àmbit de recerca comprèn la història econòmica i social de la zona mediterrània des de 1300 fins a l’actualitat, molt centrada a investigar com les institucions han creat les condicions per al desenvolupament econòmic i social al llarg de la història, és a dir, en la creació de conceptes com el capitalisme, els mercats, la democràcia, el pensament científic o els drets humans.

Pels volts del mes de març del 2018, Fynn-Paul publicarà Family, Work, and Household in Late Medieval Iberia: A Social History of Manresa at the Time of the Black death, un llibre que es presenta com a la continuació d’aquest The Rise and Decline. 

Per conèixer amb més detall el contingut del llibre, la revista Dovella de desembre publicarà un extracte de l’obra que ha escrit el mateix autor. Aquest número de la revista Dovella serà presentat pel Centre d’Estudis del Bages el pròxim dijous 15 de desembre a les vuit del vespre a la sala d’actes del Casino de Manresa.

Vols compartir aquest contingut?

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.