20 de juliol de 2024

Presentació del llibre: The Rise and Decline of an Iberian Bourgeoisie. Manresa in the Latter Middle Ages, 1250-1500

Presentació del llibre: The Rise and Decline of an Iberian Bourgeoisie. Manresa in the Latter Middle Ages, 1250-1500 Portada del llibre de Jeffrey Fynn-Paul, professor de la Universitat de Leiden dels Països Baixos.

El proper dilluns dia 12, a dos quarts d’una del migdia, a l’espai Manresa 1522 (Plaça Sant Domènec), el Centre d’Estudis del Bages farà una roda de premsa als mitjans de comunicació local per presentar el llibre de Jeffrey Fynn-Paul The Rise and Decline of an Iberian Bourgeoisie. Manresa in the Latter Middle Ages, 1250-1500 publicat per Cambridge University Press el novembre de l’any 2015. L’estudi de Fynn-Paul es traduirà al català a proposta del Centre, amb la col·laboració de l’Ajuntament de Manresa, i es previst que l’edició en català es pugui comprar per la diada de Sant Jordi.

El llibre suposa una fita destacada perquè dóna a conèixer al públic anglòfon la història política, social i econòmica d’una capital regional del Principat de Catalunya a finals de l’edat mitjana. Amb aquest llibre, la ciutat de Manresa es converteix en una de les primeres ciutats catalanes i de l’estat que disposa d’un anàlisi tan complet i detallat d’aquest període històric.

Pel que fa al contingut de l’obra, les més de 350 pàgines que té el llibre estan organitzades en dos grans blocs temàtics. El primer bloc tracta l’organització política de la ciutat, especialment centrada en la gènesi del règim municipal a principis del segle XIV basada en la sinergia entre la burgesia urbana i els monarques del Casal de Barcelona. Aquesta unió d’interessos entre el rei Jaume II i els seus successors i la burgesia urbana va néixer com a contraposició al feudalisme secular representat per la noblesa i l’estament eclesiàstic.

espai-manresa-1522-la-ciutat-d-ignasi
Vista general de l’Espai 1522, la ciutat d’Ignasi. Antic claustre de l’antic convent dels Predicadors. Fotografia: gencat.cat

El segon bloc analitza l’evolució econòmica de la ciutat i l’efecte dels diversos esdeveniments del segle XIV, com ara la irrupció periòdica de la Pesta Negra a partir de maig de 1348 o la guerra contra el Regne de Castella de 1356-1375. En l’àmbit econòmic, també hi té un paper destacat l’anàlisi de les conseqüències que va tenir a nivell local l’anomenada “revolució financera de la Corona d’Aragó” del segle XIV, és a dir, la implantació per primer cop en la història medieval d’un sistema de deute públic a escala “nacional”. Gairebé com un subbloc de la part econòmica, el llibre també conté una anàlisi comparativa del nivell de vida durant el primer terç del segle XV entre la ciutat de Manresa i Pistoia, una ciutat de mida similar a tocar de Florència. Aquesta comparació és possibles gràcies a l’existència de sengles documents fiscals detalladíssims únics a Europa (el Liber Manifesti de 1408-1411 en el cas de Manresa; i del Catasto de 1427 en el cas de la ciutat toscana). Sorprenentment, la conclusió és que a principis de segle XV es vivia millor a Manresa que a la Toscana en termes de nivell de vida.

Per conèixer amb més detall el contingut del llibre, a més de venir a la presentació del dia 12, us emplacem a llegir l’extracte de l’obra que el mateix autor ha escrit per a la revista Dovella i que serà publicat en l’edició d’aquest desembre de 2016. Justament, aquest número de la revista Dovella serà presentat pel Centre d’Estudis del Bages el pròxim dijous 15 de desembre a les 20:00 a la sala d’actes del Casino de Manresa. Us hi esperem!

Vols compartir aquest contingut?

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.