26 de maig de 2024

Jornades de patrimoni en perill al Bages

Jornades de patrimoni en perill al Bages Farinera Les Obagues - La Favorita. Foto: CEB

JORNADES PATRIMONI EN PERILL AL BAGES. LÍNIES DE TREBALL. 

Divendres 22, dissabte 23 i dissabte 30 de gener de 2016.

Objectius: el propòsit de les Jornades és estudiar la situació dels elements del patrimoni del Bages que es troben en perill a causa de la degradació, el descuit, l’abandó, la ignorància o la falta de protecció. També es volen estudiar les línies de treball per tal de redreçar aquesta situació i buscar solucions o propostes que puguin contribuir a preservar, estudiar i conèixer el nostre patrimoni.

Organitzen: Centre d’Estudis del Bages, Col·legi d’Arquitectes de Catalunya–Delegació Bages-Berguedà, Arxiu Comarcal del Bages i Museu Comarcal de Manresa.

Activitats: les Jornades tindran tres parts.

  1. Divendres 22 de gener. Sala d’Actes del Col·legi d’Arquitectes, 20.00 h. (Casa Lluvià, Arquitecte Oms, 5)

Conferència inicial de Magda Fernàndez, professora emèrita de la Universitat de Barcelona, especialista en patrimoni, sobre Institucions, societat civil i treball en xarxa en la defensa del Patrimoni.

  1. Dissabte 23 de gener. Sala d’Actes del Col·legi d’Arquitectes, 10.00 h.

Sessió de treball, d’anàlisi i de debat. Hi haurà quatre ponències de persones implicades en el patrimoni en què exposaran les seves anàlisis i experiències sobre elements del patrimoni en perill i les accions per a la seva salvació.

  • El patrimoni documental en perill al Bages, per Marc Torras i Serra, director de l’Arxiu Comarcal del Bages.
  • El patrimoni artístic en perill al Bages, per Francesc Vilà i Noguera, director del Museu Comarcal de Manresa.
  • El patrimoni del paisatge industrial en perill, per Jaume Perarnau i Llorens, director del Museu de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya.
  • El patrimoni arquitectònic en perill al Bages, per Antoni Vilanova Omedas, president de l’Agrupació d’Arquitectes en Defensa de la Intervenció en el Patrimoni Arquitectònic (AADIPA) i redactor del Pla Especial de Protecció del Patrimoni de Manresa.
  1. Dissabte 30 de gener, 10.00 h.

Visita a un espai d’interès patrimonial en perill: es visitaran les colònies tèxtils del riu Cardener amb el guiatge d’Albert Fàbrega i Ester Llobet. El lloc de trobada serà a la colònia el Cortès a les deu del matí.


Nota: totes les activitats són d’accés lliure i gratuïtes. Es recomana fer inscripció prèvia a: cebages@cebages.org o manresasecretaria@coac.cat.

Publicació: les aportacions que es facin en aquestes jornades quedaran recollides a la revista Dovella que es publicarà durant l’any 2016.

Vols compartir aquest contingut?

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.