18 de juliol de 2024

V Jornades de patrimoni al Bages

V Jornades de patrimoni al Bages

El proper divendres 20 de gener s’iniciarà la cinquena edició de les Jornades de patrimoni en perill del Bages, una proposta ideada pel Centre d’Estudis del Bages, el Col·legi d’Arquitectes de la Catalunya Central, l’Arxiu Comarcal del Bages i el Museu Comarcal de Manresa que té el propòsit d’estudiar la situació dels elements del patrimoni del Bages que es troben en perill a causa de la degradació, el descuit, la ignorància o la falta de protecció per, d’aquesta manera, estudiar les línies de treball per buscar solucions o propostes que puguin contribuir a preservar, estudiar i conèixer el patrimoni de la comarca en qüestió.

En aquesta edició el que s’explorarà serà el patrimoni miner. Segons els ens organitzadors de les jornades, “el tancament d’algunes explotacions potàssiques com Cardona i les futures de Sallent i Balsareny poden posar en perill la pèrdua del patrimoni miner que ha configurat un paisatge industrial peculiar a la comarca en aquest últim segle”, i posen de manifest que aquest patrimoni “pot ser utilitzat per altres usos socials, culturals, lúdics o econòmics”.

Les jornades s’iniciaran el divendres 20 de gener amb la conferència “Patrimoni miner. El repte del reconeixement”, que glossarà la historiadora Rosa Serra. La xerrada tindrà lloc a la Sala d’Actes del Col·legi d’Arquitectes i començarà a les vuit del vespre.

L’endemà, dissabte 21, es reprendrà l’activitat amb les xerrades “El patrimoni de la mineria de la potassa al Bages”, “El patrimoni miner de Catalunya” i “Patrimoni miner i paisatge industrial al Bages”. Aniran a càrrec, respectivament, d’Albert Fàbrega, Josep Maria Mata-Perelló i  Jordi Badia. Aquesta activitat començarà a dos quarts de deu del matí i també es durà a terme a la Sala d’Actes del Col·legi d’Arquitectes de Manresa.

Finalment, el dissabte 28 de gener, les jornades clouran amb una sortida que repassarà i posarà en el punt de mira el paisatge miner de Sallent i de Balsareny. La ruta començarà a les deu del matí des de davant de l’institut Llobregat de Sallent.


DIVENDRES 20 DE GENER: Conferència

  • Patrimoni miner. El repte del reconeixement, per Rosa Serra, historiadora.

Lloc: Sala d’Actes del Col·legi d’Arquitectes (c/ Arquitecte Oms, núm. 5, Manresa), a les vuit del vespre.

DISSABTE 21 DE GENER: Jornada de treball

PONÈNCIES

  • El patrimoni de la mineria de la potassa al Bages, per Albert Fàbrega, historiador.
  • El patrimoni miner de Catalunya, per Josep Maria Mata-Perelló, geòleg.
  • Patrimoni miner i paisatge industrial al Bages, per Jordi Badia, biòleg.

Lloc: Sala d’Actes del Col·legi d’Arquitectes (c/ Arquitecte Oms, núm. 5, Manresa), a dos quarts de deu del matí.

DISSABTE 1 D’ABRIL: Visita Guiada

  • Recorregut comentat pel paisatge miner de Sallent i Balsareny.

Lloc de trobada: Davant de l’institut Llobregat (Sallent), a les deu del matí.

Adreça del Col·legi d’Arquitectes: Casa Lluvià, c/ Arquitecte Oms, núm. 5, Manresa.

Nota. Totes les activitats són d’accés lliure i gratuïtes. Es recomana fer inscripció prèvia a: cebages@cebages.org o manresasecretaria@coac.cat

Organitzen: Centre d’Estudis del Bages, Col·legi d’Arquitectes, Arxiu Comarcal de Bages i Museu de Manresa.

Vols compartir aquest contingut?

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.