19 de maig de 2024

L’Arxiu Comarcal del Bages incorpora el fons documental de Francesc Villegas i Martínez

L’Arxiu Comarcal del Bages incorpora el fons documental de Francesc Villegas i Martínez Moment de la signatura de la cessió entre la consellera de Cultura, Àngels Ponsa, Francesc Villegas | ACN

L’estudiós i col·leccionista manresà Francesc Villegas i Martínez, soci de la nostra entitat, ha donat el seu fons personal a la Generalitat de Catalunya perquè es conservi i es pugui consultar a l’Arxiu Comarcal del Bages. El fons està format per una gran quantitat de documents, impresos, fotografies i llibres sobre art, geografia i història de Manresa, el Bages i Catalunya en general. En total, el fons consta de més 300 metres lineals de documentació, fotografies, postals, llibres i opuscles. Villegas és membre actiu de diverses entitats culturals del Bages i, fruit d’aquesta vinculació, ha publicat diversos llibres i opuscles i ha col·laborat en publicacions, periòdics i revistes d’arreu de Catalunya.

El fons està format, principalment, per dossiers temàtics, en alguns casos molt exhaustius, amb documentació diversa sobre poblacions, monuments, institucions, personatges, toponímia, esglésies i capelles, edificis singulars, festes, tradicions, entitats, empreses, fets d’història local, etc., de Manresa i dels altres municipis del Bages i de les comarques properes. Dins de cadascun dels dossiers s’hi poden trobar documents manuscrits o mecanoscrits, impresos, fulletons, programes d’actes i de festes, separates, retalls de premsa, opuscles, fotografies, postals, etc. A banda d’unes 10.000 fotografies relatives a Manresa i el Bages.

També destaquen les importants col·leccions de goigs, postals, cartells i altres impresos d’arreu de Catalunya, així com una biblioteca de monografies locals d’història, art, biografies i monuments dels Països Catalans formada per uns 30.000 llibres i opuscles.

En conjunt, es tracta d’un important volum documental i bibliogràfic de més de 300 metres lineals de prestatgeria amb documents, fotografies, llibres i opuscles. Amb el seu ingrés, el fons Francesc Villegas i Martínez s’afegeix a més de 350 fons que en aquest moment ja es conserven a l’Arxiu Comarcal del Bages, dels quals més d’un centenar són de persones i de famílies de la comarca.

Des del Centre d’Estudis del Bages donem les gràcies al manresà Francesc Villegas i Martínez per aquesta donació a l’Arxiu Comarcal del Bages.

Notícia ACN | Diari Regió7 (30/12/2020)
Vols compartir aquest contingut?

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.