18 d'abril de 2024

Investigant fins a l’últim alè

Investigant fins a l’últim alè

Aquest matí hem rebut la trista notícia de la mort de Xavier Sitjes i Molins. Medalla de la ciutat al Mèrit Cultural, era el degà dels investigadors del Centre d’Estudis del Bages, entitat que juntament amb altres historiadors i investigadors va ajudar a fundar el 1978.

Deixant de banda el seu activisme polític durant el franquisme i la seva professió d’advocat, per al Centre d’Estudis del Bages i els seus associats el senyor Sitjes era aquell investigador que cada dia al matí arribava a l’Arxiu Comarcal del Bages, seia a la primera taula -on ja tenia un coixí reservat- i demanava protocols notarials i altra documentació, generalment de l’època medieval, que llegia amb una facilitat, com aquell qui llegeix el diari. I apuntava tota la informació amb un llibreteta amb lletra petita. Cada dimarts, abans d’entrar a la sala de consulta veïna, entrava a veure als membres de la junta del Centre per recordar-nos algun tema que calia vetllar del patrimoni local o comarcal: que si un capitell de les Caputxines, el nom d’un carrer, algun bé que calia preservar, així com el proper article que preparava per a la revista Dovella. Però sempre amb un to correcte i modest.

A finals del 2019 ens visitava i ens deia que ja ho havia mirat tot, que ja no hi havia més documentació per espigolar i que no vindria més, però nosaltres l’animàvem a continuar en la seva recerca. Malauradament la pandèmia va fer que deixies de venir i la seva salut es va debilitar.

Avui el CEB es queda orfe d’un investigador de primera línia com vàrem voler destacar en l’entrega del premi Recercat 2018 de l’Institut Ramon Muntaner per la seva llarga trajectòria de recerca, investigació i difusió del patrimoni de les comarques de la Catalunya Central.

Francesc Comas Closas

President CEB

Vols compartir aquest contingut?

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.