27 de maig de 2024

Rajadell continua el recorregut per la historia del municipi a través de les seves cases centenàries

Rajadell continua el recorregut per la historia del municipi a través de les seves cases centenàries

El segell manresà Zenobita edicions, per encàrrec de l’Ajuntament de Rajadell, publica el llibre Cases i masos de Rajadell II. Aquest projecte està dividit en dos volums que tenen per objectiu d’analitzar les edificacions centenàries d’aquest municipi del Bages. En aquest segon s’aprofundeix en el sector nord de Rajadell, en les cases i masos de Monistrolet, Vallformosa i Sant Amanç, i en els masos medievals dels quatre pobles.

El primer volum, publicat l’any 2020, recollia la història de les cases i masos del sector sud de Rajadell, marcant el límit la riera de Rajadell. Les cases que s’han documentat i estudiat són aquelles que tenen una antiguitat superior als cent anys i les històries que s’hi recullen abasten des dels orígens, si es coneixen, fins als actuals propietaris.

Seguint aquests criteris històrics i geogràfics, les cases s’han agrupat en set capítols encapçalats cada un amb un plànol amb la localització dels edificis analitzats i un esquema o arbre genealògic dels hereus o propietaris de les cases: L’Estació, Els Molins, Riavall, Masos medievals, Monistrolet, Vallformosa i Sant Amanç.

L’autor, Ernest Molins Roca, ha publicat diverses obres amb Zenobita edicions, Fals, les cases (2009), Fals, la història (2016), Camps, les cases i la història (2019), Cases i masos de Rajadell I (2020) i Fonollosa, les cases (2020).

La presentació del llibre estava programada com un acte més de la Festa Major d’hivern, que se celebra a Rajadell per Sant Sebastià, però totes les activitats es van ajornar fins a nou avís, pel rebrot de la Covid-19.

De totes maneres, es poden reservar els exemplars trucant a l’Ajuntament de Rajadell, al 93 836 8026, o bé mitjançant el correu electrònic: rajadell@diba.cat

Més informació: aquí.

Vols compartir aquest contingut?

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.