L’any 2017, un total de 45 centres d’estudis de parla catalana van obrir 69 convocatòries de premis, beques i concursos, amb una dotació total de 144.760 €, un 46,81% de premis més que l’any anterior amb una dotació total també superior en un 34,35%. Amb aquestes convocatòries, els centres d’estudis, sigui en solitari o bé en col·laboració amb altres institucions com ajuntaments o consells comarcals, donen, segons la directora de l’Institut Ramon Muntaner (IRMU), M. Carme Jiménez, «un important impuls a la recerca local, també a l’hora de fomentar aquesta recerca entre la gent jove, ja que han convocat 20 premis adreçats a treballs de recerca de batxillerat». Aquesta és una de les conclusions que se n’extreu del balanç d’activitat dels instituts i centres d’estudis de tots els territoris de parla catalana l’any 2017, que acaba de fer públic l’IRMU.
D’aquest balanç d’activitat també es desprèn que tot i la conjuntura econòmica i política poc favorable, els centres d’estudi no sols han mantingut la seva activitat sinó que fins i tot l’han augmentada. Així, segons les dades aportades per 201 centres dels 335 que té enregistrats l’IRMU i que sumen el 60% del total, l’activitat d’aquestes entitats ha crescut fins a un 19,77% respecte a l’any 2016, arribant aquest 2017 a les 3.786 activitats. Cada entitat realitza de mitjana unes 19 activitats anuals. Aquest volum d’actes es distribueix principalment en els mesos del segon i quart trimestre de l’any, tot i que en zones més turístiques com ara Alaior o Barcelona es comencen a programar més actes a l’estiu per atraure turistes, i ha reunit un públic, amb una dada projectada, de més de 180.000 assistents.
Pel que fa a les activitats més presents entres les organitzades pels instituts i centres d’estudi, aquest 2017 s’ha vist que continua en alça la tendència a apostar per les activitats de més petit format com són les visites guiades i itineraris, enfront de les conferències, presentacions o jornades. Així, l’any 2017 es van programar un total de 1.248 sortides, xifra que representa un augment del 49,46% respecte a l’any anterior. Quant a presentacions i inauguracions, se’n van fer 649 en total, a més de 629 conferències. Pel que fa als cursos, també han vist augmentada la seva representativitat, en un 41,41% respecte a l’any anterior.
Altres dades recollides en l’informe són les 236 exposicions realitzades, 187 de les quals de producció pròpia, promogudes per 78 centres d’estudis i exposades en 85 poblacions; i les 268 publicacions editades per 106 centres d’estudis, en aquest cas l’increment més gran s’ha produït al País Valencià, que ha vist augmentat en un 73,34% el nombre de publicacions registrades, gràcies, en part, a la major comunicació entre l’Institut Ramon Muntaner i els instituts d’estudis comarcals agrupats en la FIECOV a partir de la inclusió d’aquesta federació a la Coordinadora de Centres d’Estudis de Parla Catalana (CCEPC).
Pel que fa a zones geogràfiques, totes de parla catalana, la concentració més gran de centres d’estudis segueix ubicant-se l’àrea de Barcelona, fet que també es tradueix en ser la zona que més activitats realitza al llarg de l’any. Així, 115 centres hi van realitzar l’any passat en aquest àmbit territorial fins a 1.307 activitats; segueix per àmbits territorials, Tarragona i les Terres de l’Ebre amb 44 centres implicats que van fer 802 i 238 activitats, respectivament; la demarcació de Lleida, amb 32 centres i 401 activitats; el País Valencià amb 31 centres i 112 actes; Girona i el Penedès que empaten amb 25 centres i 199 i 359 activitats, respectivament; les Balears, amb 7 centres i 288 activitats; la Franja, amb 6 centres i 24 activitats; la Catalunya Nord amb 4 centres i 5 activitats i, finalment, Andorra amb una entitat que l’any passar va organitzar fins a 29 actes.