20 d'abril de 2024

Tines “urbanes” de Manresa. Un patrimoni per descobrir i protegir

Tines “urbanes” de Manresa. Un patrimoni per descobrir i protegir Fotografia: Ramon Cornet

Inventari de tines al Centre Històric i altres zones del nucli urbà de Manresa.

Cicle Vi_suals 18. Mostra d’art i vi.

Conferència a càrrec de Ramon Cornet i de Pedro (Centre d’Estudis del Bages).

  • Dijous 7 de juny
  • Sala d’actes del Centre Cultural del Casino de Manresa
  • A les 20:00 h

Les obres de millora urbanística que l’any 2013 es van fer al carrer Sobrerroca de Manresa van permetre observar les tines que hi resten amagades sota el paviment, i que, pels seus característics cairons envernissats, podem datar-les entre els segles XVI i XIX.

Diferents veus del món cultural coincideixen en la necessitat de valorar i potenciar aquests vestigis vitivinícoles en ple Centre Històric i també en altres sectors de Manresa, testimonis d’un llarg període d’intens conreu de la vinya i elaboració de vi al Pla de Bages, tal com ho són les construccions de pedra seca i les tines als antics masos o a peu de vinya.

Les “tines urbanes”, o tines a peu de carrer, es troben a l’interior de soterranis i cellers d’antigues cases pairals que han estat assimilades pel creixement de la ciutat, i, per tant, ara es troben dins el nucli urbà.

Malgrat que no totes es troben en bon estat de conservació, el fet de documentar-les i catalogar-les permetrà la seva conservació, estudi i interpretació, aportarà un material imprescindible per a investigadors de la història de la vinya i del vi, i oferirà la possibilitat, juntament amb altres elements patrimonials (pous, braçals de la Séquia, molins, trulls, …) d’integrar-les en un itinerari d’interès cultural de gran atractiu per a un turisme de qualitat, interessat en conèixer la història, el patrimoni i els productes del nostre territori.

La fotografia mostra les restes d’una tina de grans dimensions, situada en un solar entre la Pujada del Castell i la Carretera de Vic.

Vols compartir aquest contingut?

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.