6 de setembre de 2024

Nova ruta guiada: “Dos models d’industrialització: les fàbriques del riu i les cooperatives”

Nova ruta guiada: “Dos models d’industrialització: les fàbriques del riu i les cooperatives” La Fàbrica dels Panyos. Foto: Ramon Blanch.

Coincidint amb la Mostra d’Economia Social i Solidària que es fa aquest dissabte 2 de juny a l’entorn de la Fàbrica dels Panyos, s’inaugurarà una nova ruta guiada per Manresa. En concret, una titulada “Dos models d’industrialització: les fàbriques del riu i les cooperatives”, que discorre pels voltants del riu Cardener i que recorre alguns dels punts vitals de la història de la industrialització de Manresa i de les primeres cooperatives de la ciutat, durant el segle XIX i principis del XX. En concret, aquest dissabte 2 de juny hi haurà dues visites guiades de la nova ruta que sortiran a 2/4 de 12 del migdia i a les 5 de la tarda del Pont Vell. Les dues visites seran guiades pels historiadors del Centre d’Estudis del Bages Francesc Comas Closas i Miquel G. Gómez i tindran una durada d’una hora i mitja, sense incloure el temps de degustació gratuïta d’una cervesa artesana elaborada al Bages que es farà al final de la ruta, en plena Mostra d’Economia Social i Solidària.

Durant el segle XIX i principis del XX els rius Cardener i Llobregat es van convertir en centres de localització de les indústries que s’anaven instal·lant a Catalunya. Les fàbriques tèxtils de filatura i tissatge del cotó van començar a instal·lar-se al costat del riu, aprofitant l’energia que l’aigua del Cardener i el Llobregat els permetia obtenir. Encara avui algunes fàbriques i colònies són presents al voltant del riu i de la ciutat de Manresa i són una mostra del passat industrial d’aquesta terra. En aquells anys a Manresa hi havia arribat a haver 17 fàbriques al costat del riu Cardener, la majoria tèxtils així com algunes farineres.

L’itinerari permetrà descobrir les fàbriques de riu amb aquesta ruta guiada als voltants del Cardener. Aquesta visita també permetrà imaginar els detalls de cada fàbrica, així com entendre el global de la Manresa industrial. S’aprofitarà per conèixer també els orígens de l’economia social i solidària a Manresa, amb alguna de les primeres cooperatives del Bages.

Com que l’activitat està limitada a 35 persones per cada visita, caldrà fer inscripció prèvia a la web de Manresa Turisme.

Fitxa de la visita

  • Durada: 1h 30′ (sense incloure el temps de degustació de la cervesa).
  • Data: dissabte 2 de juny.
  • Horari: Dues sessions: Matí (sortida a les 11:30h) i tarda (sortida a les 17h).
  • Guies: Francesc Comas Closas i Miquel G. Gomez.
  • Sortida des del Pont Vell. Places limitades. (35 places per cada sessió).

Itinerari: Sortida des del Pont Vell (rotonda de Sant Marc) – Passeig del Riu – C. de l’Apotecari – C. Mossén Vall – C. Jorbetes – C. Bruc – C. Folch i Torres – Plaça del Mil·lenari – C. Francesc Moragas – Pont del Congost – riba dreta del Cardener (parc fluvial)

Detalls de la ruta

  1. Convocatòria a la rotonda de Sant Marc (Pont Vell)
  2. Introducció sobre la industrialització i aprofitament del Cardener (es mostraran imatges plastificades de les fàbriques d’aquest punt i de tot el trajecte)
  3. Visita una part de l’antiga resclosa de la fàbrica del Pont Vell
  4. Comentari del torrent de Sant Ignasi i fàbrica de l’Aranya
  5. Plafons del pont de l’estació (relacionats amb l’economia)
  6. Fàbrica Balcells
  7. Restes de l’antic canal de Cal Cots
  8. Cooperativa de pagesos (carrer Jorbetes)
  9. Farinera La Florinda
  10. Fàbrica Roca
  11. Farinera Albareda
  12. Estació Manresa-riu (restes de la xarxa ferroviària)
  13. Restes del soterrani de Can Carné
  14. Fàbrica dels Panyos
  15. Explicació sobre les primeres cooperatives a Manresa
  16. Degustació d’una cervesa artesana Ninkasi a la Mostra d’Economia Social i Solidària.
Vols compartir aquest contingut?

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.