16 de juny de 2024

Llorenç Ferrer publica «De pagesos a cotoners. La industrialització de Catalunya a través de la família Vidal»

Llorenç Ferrer publica «De pagesos a cotoners. La industrialització de Catalunya a través de la família Vidal» Fotografia de la família Vidal usada a la portada del llibre | Arxiu familiar

Les famílies s’adapten i aprofiten les conjuntures que viuen. El llibre De pagesos a cotoners. La industrialització de Catalunya a través de la família Vidal (Brau edicions), de Llorenç Ferrer, que s’acaba de publicar, tracta sobre la industrialització de Catalunya a partir de la trajectòria de la família Vidal de Manresa. Van passar de blanquers a pagesos, i en el segle XVIII van veure l’oportunitat en la indústria de la seda i es van convertir en teixidors de vels. En el segle XIX eren cintaires i van entendre les possibilitats que oferia el cotó. Van començar, com molts, com a socis d’una societat cotonera, després van iniciar la seva pròpia societat familiar i en el segle XX van construir la Colònia Vidal. El 1980 la van tancar.

Els Vidal del segle XIX eren carlins i profundament catòlics. El catolicisme va guiar la vida de molts d’ells i això es va traduir en un important activisme social que anava més enllà dels beneficis empresarials.

El navarclí Llorenç Ferrer i Alòs és doctor en Història Contemporània per la UB, on actualment n’és catedràtic. El seu camp d’estudi s’han centrat en la història agrària, els sistemes familiars i la industrialització. Ha publicat nombrosos articles i volums, ha col·laborat en revistes especialitzades i ha participat en nombrosos congressos nacionals i internacionals.

Aquest llibre tindrà dues presentacions oficials. Una, el dimarts 19 d’abril a 2/4 de 7 de la tarda a la Sala Pere i Joan Corominas de l’Institut d’Estudis Catalans a Barcelona, que comptarà amb la presència de l’autor, Llorenç Ferrer, el prologuista, Eusebi Casanelles i de Marta Prevosti, vicepresidenta de l’IEC. L’endemà, tindrà lloc la presentació al lloc d’origen de la Família Vidal, Manresa. Serà el dimecres 20 d’abril a les 6 de la tarda a l’Espai Plana de l’Om, amb la presència de Llorenç Ferrer i la professora del Departament d’Història Moderna i Contemporània de la Universitat Autònoma de Barcelona, M. Gemma Rubí Casals.

Vols compartir aquest contingut?

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.