16 de juny de 2024

Pressupostos participatius de l’Ajuntament de Manresa: La proposta del CEB

Pressupostos participatius de l’Ajuntament de Manresa: La proposta del CEB Restauració del monument a Josep Anselm Clavé. Fotografia: CEB

El monument a Josep Anselm Clavé fou realitzat per l’Arquitecte Bernat Pejoan i Sanmartí conjuntament amb l’escultor Josep Andreu Casanovas, i va ser inaugurat l’any 1919. Actualment, està en un notable estat de deteriorament, a causa de la manca de protecció i manteniment, però també de diversos actes incívics que han malmès el monument. Ajornar la intervenció de restauració provocaria que el mal estat del monument augmentés: les fissures i les descamacions augmentarien fins a arribar a una pèrdua de material i desfiguració de l’escultura, cosa que provocaria una situació ja irreversible.

Cal esmentar el lloc estratègic on se situa el monument. Per una banda, en una zona molt cèntrica i connexió de l’eixample de Manresa amb el seu barri antic. Per altra banda, també cal considerar que està situat en una zona molt propera al nou espai Manresa 1522, i, per tant, en la ruta ignasiana per la qual transitaran els turistes i pelegrins que visitaran la nostra ciutat.

Fotografia: CEB
Fotografia: CEB

Descripció de la proposta

L’estat de conservació de l’obra és deficient, si tenim en compte l’erosió del bust del personatge, les importants descamacions i desplacacions de la base del monument (que poden ocasionar futures pèrdues de matèria), la presència de fissures en diversos punts i l’arenització present a la part baixa del monument. L’obra presenta una brutícia molt fosca, en algunes zones fruit d’un atac microbiològic i en altres punts trobem crosta negra, de difícil eliminació.

Destaquem la presència d’un desafortunat grafiti (negre i platejat) a la part frontal de la base de l’obra, així com diversos grafitis en forma d’incisió al revers del monument, en les zones accessibles pels vianants. La proposta anirà encaminada a detenir els agents d’alteració de l’obra, així com a fixar i consolidar possibles futures pèrdues de matèria. Es realitzarà una eliminació de materials aliens a l’obra, i una neteja per millorar la instància estètica del monument.

Se seguirà un criteri intervenció mitjana:

  • Tractament de la crosta biogènica
  • Fixació i segellat de fissures i perills de despreniment
  • Eliminació de morters i fonaments inadequats
  • Neteja i eliminació de la crosta negra
  • Eliminació del grafiti central i les incisions fruit de vandalisme
  • Consolidació del material disgregat
  • Hidrofugació / protecció anti-graffiti
  • Reubicació dels volums desapareguts

Pressupost

10.500 €


Més informació:

2016 – Ajuntament de Manresa

Vota la proposta del Centre:

Votació pressupost participatiu 2016 – Ajuntament de Manresa

Vols compartir aquest contingut?

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.