El passat 17 de novembre es va celebrar la presentació de llibre de Joan Requesens i Piquer, El poder i la profecia: de la teoria a la pràctica borgiana, al Casal de l’Esglèsia de Manresa (Era del Firmat 1-3). A l’acte van assistir una vintena de persones. La conferència va ser molt interessant, i, malgrat el seu marcat caràcter erudit -amb moltes dades i cites-, fins i tot, amena i divertida, gràcies al to d’humor amb què l’autor comentava les maniobres, algunes de ben recargolades, dignes del millor Maquiavel, utilitzades per a construir o fer-se venir bé una profecia.
En començar dient que pel títol de la seva conferència hauria estat més escaient “La Profecia en la Política dels “espremedors” -o els que treien profit- dels Borja”, la puntualització que va fer Joan Requesens va servir per introduir-nos en aquest món de vaticinis o manipulacions reflectit en molts exemples de la literatura profètica associada a la nissaga dels Borja.
El do de la profecia quedava reservat als que eren “reconeguts com a dignes de santedat, el premi concedit pel Senyor per haver seguit el mètode de l’obediència”. Entre els personatges que foren objecte d’actes de beatificació, “sempre molt netejades”, mitjançant recursos com el d’obviar dates, figuren, a més dels descendents de Francesc de Borja, determinats jesuïtes, membres de la monarquia espanyola com Felip II.
Finalment, va fer una referència al seu treball “Profecia i poder al Renaixement. Texts profètics catalans favorables a Ferran el Catòlic”, que tracten dels textos profètics destinats a cohesionar els seus fets i a legitimar el seu regnat, on va tenir un paper destacat el Beat franciscà del segle XV Amadeu da Silva, en la predicció -un encàrrec- de l’arribada del primogènit mascle dels reis catòlics, Joan d’Aragó.
Crònica de Ramon Cornet de Pedro