18 de juny de 2024

Resum de la presentació del llibre del Dr. Armand Rotllan

Resum de la presentació del llibre del Dr. Armand Rotllan Presentació del llibre a l'espai "Manresa 1522". Fotografia: Pere Culell

La presentació del llibre Sant Ignasi Malalt, obra del Dr. Armand Rotllan i Verdaguer, editat per Zenobita, i del qual en Francesc Comas ha fet la supervisió històrica, va tenir lloc el divendres dia 15 de juliol a l’Espai Manresa 1522.

L’acte, que va ser un èxit d’assistència, va comptar amb la intervenció dels prologuistes i l’autor del llibre, que el regidor Joan Calmet es va encarregar de presentar.

La biografia d’un dels personatges de més transcendència de la història de Manresa, digna d’un guió cinematogràfic que haurien pogut dur a la pantalla els millors directors del neorealisme italià (Rossellini, Pasolini, …)

Lluís Guerrero va descriure, des del punt de vista mèdic i sanitari, el context històric de l’arribada d’Iñigo d’Azpeitia (Ignasi de Loiola) a Manresa, una ciutat emmurallada, on la promiscuïtat afavoria els contagis i les epidèmies, uns hospitals de Sant Andreu i de Santa Llúcia en condicions precàries i, sobretot, amb molt pocs avenços en les pràctiques medicinals.

Lluís Magriñà va explicar els fets de la biografia d’Ignasi més determinants en la seva transformació espiritual, des del seu descobriment i la fascinació -”enamorament”- per la figura de Jesús, durant la seva convalescència, que el va portar a deixar una vida mundana i, seguint l’exemple dels apòstols, a practicar el pelegrinatge, la meditació, la predicació, la renúncia, … una trajectòria en què va reflexionar i experimentar revelacions, i va tenir una formació acadèmica tardana que va culminar en la redacció dels seus Exercicis Espirituals.

L’Armand Rotllan va fer una recensió del contingut del seu llibre, en què analitza les causes de les malalties que Ignasi va patir durant la seva estada a la nostra ciutat, i que tant les seqüeles de la seva ferida de guerra com la malnutrició pels excessius dejunis, propis de la vida d’abnegació i sacrifici que va decidir seguir com a procés de salvació espiritual, van contribuir a agreujar.

Al llibre també veiem reflectits els episodis més transcendentals de la vida d’Ignasi vinculats amb Manresa, relacionats amb les seves malalties, l’acolliment que li van dispensar alguns habitants, i molt especialment algunes de les famílies més benestants (Amigant, Canyelles), i la seva contribució al guariment dels pobres malalts, uns fets que avui identifiquem simbòlicament amb els diferents indrets o escenaris on van tenir lloc i amb elements associats a ells.

L’alcalde Valentí Junyent va cloure l’acte tot elogiant la professionalitat com a metge i historiador de l’autor i la seva iniciativa d’escriure aquesta obra, que serveix com exemple per explicar que el projecte Manresa 2022 tindrà tot el seu sentit i la seva validesa en la mesura que la ciutadania hi prengui part activa, el consideri seu, i no sigui només promogut des de les institucions.

Vols compartir aquest contingut?

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.