29 de març de 2024

Santpedor construirà un poblat medieval del segle XI

Santpedor construirà un poblat medieval del segle XI Fernàndez i Arenós a la finca del Plaià, on és previst emplaçar-hi una església romànica del segle XI i el poblat al voltant. Fotografia: Noemí Badrenas

Santpedor té previst iniciar la construcció d’un poblat medieval del segle XI a tocar del municipi el proper 2017. La Fundació Bages Medieval, impulsora del projecte, el vol emplaçar de manera permanent a la finca El Plaià, un terreny de sis hectàrees ubicat als afores del poble, “prou a prop per anar-hi a peu però prou lluny com per no veure cap element urbà”, diuen els creadors de la fundació.

No volen que sigui un simple parc temàtic on passar una bona estona, sinó “un equipament educatiu, cultural i de lleure a través del qual els visitants puguin transportar-se en el temps i aprendre com es vivia al segle XI a Catalunya”. El projecte “estrella” serà l’església romànica que es construirà amb la metodologia i els materials que s’utilitzaven durant l’edat mitjana. S’hi farà també una sagrera, un espai sagrat de trenta passes al voltant de l’església on antigament es construïen les cases dels treballadors.

Ara la fundació està a l’espera de l’aprovació dels permisos urbanístics i legals que necessita per començar a construir, però per escalfar motors ha organitzat un campament medieval que es durà a terme el proper cap de setmana del 22 i 23 d’octubre al Plaià. Sota el nom de ’Castra ad aurum’ (Camp d’or), a la trobada hi participaran grups recreacionistes d’arreu: acamparan a la finca i conviuran com si haguessin retrocedit en el temps, amb activitats, vestits i gastronomia propis de l’època.

Sendo Espinalt, professor d’esgrima antiga, va tenir la idea fa set anys. És membre de grups recreacionistes que viatgen per tot el món mostrant com es vivia en aquella època, ja sigui en fires o als Museus d’Història Viva a l’Aire Lliure que hi ha escampats per Europa, en països com França o Alemanya. Espinalt es va associar amb Mireia Arenós, exregidora de Cultura de l’Ajuntament de Santpedor, i Manel Fernàndez, propietari del Plaià, fa cinc anys. Arenós explica que tenir tots els permisos necessaris se’ls està fent “etern” i que ja necessiten “passar del paper a l’acció”. Però encara hauran d’esperar entre deu i dotze mesos per tenir tota la documentació a punt i poder començar la construcció del poblat.

L’arquitecte Jordi Morros i la historiadora Mireia Vila han redactat el projecte urbanístic, de més de mil pàgines, on està tot detallat amb pèls i senyals: des de com es distribuirà el terreny a quins seran els oficis de les persones que hi treballaran, com vestiran, quins materials utilitzaran i, fins i tot, quins animals tindran.

“Una inversió de 600.000 euros per atreure turisme”

“Cada detall t’ha de fer viatjar a l’edat mitjana i ha de comptar amb un exigent rigor històric, que provindrà de l’estudi que hem estat fent els darrers cinc anys amb la col·laboració de diverses entitats i particulars de tot Catalunya”, assegura Fernàndez. De moment ja han convençut l’Ajuntament de Santpedor, que segons Arenós els ha donat suport des del principi: “A ells també els interessa tenir un equipament com aquest al poble que atregui turistes i potenciï el creixement econòmic del municipi”, assegura.

El conveni de col·laboració signat amb el consistori fixa una subvenció municipal anual de 1.700 euros que pagarà l’Ajuntament a la fundació per desenvolupar la seva activitat. El projecte preveu una inversió total d’uns 600.000 euros. Fernàndez i Arenós asseguren que diverses entitats de la comarca s’han interessat pel projecte i que estan a punt de firmar acords de col·laboració que aportaran part del finançament que es requereix per engegar la construcció. “De totes maneres”, afegeix Arenós, “un cop obert el poblat al públic ha de poder sobreviure econòmicament per si sol”.

Vols compartir aquest contingut?

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.