26 de maig de 2024

Dia Internacional dels Museus

Dia Internacional dels Museus

Una nova edició del Dia Internacional dels Museus a Manresa

El 18 de maig és el Dia Internacional dels Museus, celebració promoguda pel Consell Internacional dels Museus (ICOM) per sensibilitzar sobre el paper dels museus en el desenvolupament de la societat.

Els museus de Catalunya i de Manresa se sumen a la celebració obrint les seves portes i oferint activitats gratuïtes i per a tots els públics durant tot el cap de setmana, que a la nostra ciutat coincideix amb ExpoBages.

A Manresa disposem d’uns equipaments museístics de qualitat que vetllen per la preservació del patrimoni de la ciutat i treballen creant xarxes amb la ciutadania. En aquesta diada, els museus de la ciutat obren les seves portes amb diferents activitats per donar-se a conèixer i per establir aquestes connexions amb la comunitat, tot i que cal tenir clar que la seva tasca s’estén  al llarg de tot l’any.

Per al DIM, els museus de Manresa han programat visites guiades, jocs, conferències, taules rodones, festa i tastets. Tot un conjunt d’activitats per a tots els públics i gratuïtes (excepte indicació expressa) pensat per aprendre i compartir.

A part d’obrir portes als diferents equipaments al llarg del cap de setmana, hi ha programades algunes activitats singulars: El Museu de Geologia ofereix una presentació i visita guiada amb l’audioguia que han creat per a resseguir l’itinerari de les Roques urbanes, sobre quins són els materials amb els que s’han construït els edificis més singulars de la ciutat.

El Museu Comarcal de Manresa, a l’Espai Memòries, ofereix una interessant experiència didàctica i artística sobre la maternitat i el néixer a través d’un espai lúdic obert al públic familiar i general.

El dissabte a la tarda, s’ha previst una taula rodona sobre memòria i història del carrer de Santa Llúcia conduïda per Francesc Comas, Montserrat Ribas i Conxita Parcerisas i oberta  a la participació de tothom. L’acte es farà a la Sala gòtica de la Seu i a continuació es farà un recorregut guiat pel primer tram del carrer de Santa Llúcia i s’acabarà al Carrer del Balç amb una exposició de fotografies antigues i un tastet dolç.

Dissabte al matí, a la Seu de Manresa es podran veure els tresors de la col·lecció en una visita singular guiada pels Amics de la Seu i el Santuari de la Cova ofereix la visita a la Coveta i a l’espai renovat de l’antiga sagristia amb la projecció del documental sobre la vida de Sant Ignasi.

El Museu de la Tècnica ha preparat per diumenge matí una roomscape, destinada especialment al públic jove i familiar, per resoldre els enigmes deixats per un cintaire abans de la seva mort. I dissabte al vespre se celebrarà una festa a l’estil dels antics guateques per tancar l’exposició “Del PTV al TDK. Com vivíem a Manresa entre els anys quaranta i noranta?”.

Totes aquestes activitats es poden dur a terme gràcies a la tasca i la col·laboració de tots els equipaments museístics de la ciutat i la participació activa d’institucions i entitats com ara els Amics de la Seu, la Fundació Cova Sant Ignasi-Manresa, el Parc de la Sèquia, el Bisbat de Vic i la Parròquia de Santa Maria de la Seu, La FUB, l’EPSEM-UPC, ManresaTurisme i el Sielu. També amb el suport de la Generalitat de Catalunya i la Diputació de Barcelona.

El Dia dels Museus a Manresa, aquest any coincideix amb l’Expo Bages, fet que s’espera que representi augmentar el ressò de les activitats proposades i, en definitiva, difondre encara més la tasca que fan els museus de la ciutat.

Un lema per a la celebració a nivell internacional:

Enguany, el DIM, que celebra ja la 41a edició, està dedicat al tema Museus hiperconnectats: nous enfocaments, nous públics, reconeixent les connexions que els museus estableixen amb la comunitat, amb ajut de les noves tecnologies, per arribar més enllà del seu públic habitual, atraient noves audiències i superant les limitacions d’espai i temps. Els museus participen del seu entorn immediat, treballen amb la comunitat local i desenvolupen projectes generant xarxes de col·laboració cada cop més àmplies.

Aquest lema és proposat per l’ICOM per a la celebració que té seguiment a tot el món. Cada cop són més els museus d’arreu que hi participen. El 2016 van ser més de 36.000 centres de 157 països diferents.

També a tot Catalunya els museus se sumen a la celebració i ofereixen un ampli programa d’activitats obertes a tots els públics. Catalunya compta avui amb 113 museus registrats amb 114 extensions i 397 col·leccions obertes al públic, arribant a la xifra total de 624 equipaments museístics al país.

Els esdeveniments més atractius i populars del DIM són les jornades de portes obertes que els museus ofereixen de forma gratuïta als seus visitants, així com sobretot la celebració de la Nit dels Museus, una iniciativa del Consell d’Europa durant la qual diversos museus del país obren les portes més enllà del seu horari habitual i passada la mitjanit amb una extensa programació d’activitats. Enguany la Nit dels Museus se celebra el dissabte 19 de maig.

Es pot consultar tot el programa d’activitats a Catalunya a: http://patrimoni.gencat.cat/dim2018

dia_int_dels_museus_2018
Fes clic per ampliar. (Imatge: Ajuntament de Manresa)

 

Vols compartir aquest contingut?

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.