10 de novembre de 2024

Les Jornades Europees del Patrimoni a Manresa conviden a una dotzena d’activitats i per conèixer el patrimoni cultural

Les Jornades Europees del Patrimoni a Manresa conviden a una dotzena d’activitats i per conèixer el patrimoni cultural

La Seu, la Cova, el Carrer del Balç, l’Espai Memòries a la Reforma, el Museu de l’Aigua i el Tèxtil i la Manresa industrial seran els protagonistes de les portes obertes, visites guiades i activitats diverses que tindran lloc els dies 6, 13, 14 i 15 d’octubre.

Octubre és el mes del Patrimoni Cultural. Entre els dies 13 i 15 a Catalunya se celebren les Jornades Europees de Patrimoni (JEP), promogudes des del Consell d’Europa i la Comissió Europea. És considerada l’activitat participativa més important d’Europa en relació amb el patrimoni cultural. 

Les Jornades Europees de Patrimoni són un esdeveniment obert a tothom i una gran oportunitat per redescobrir el nostre patrimoni cultural, amb l’objectiu principal d’estrènyer els vincles entre aquest i la societat.

Des de Manresa ens tornem a sumar a la celebració obrint les portes dels principals elements del nostre patrimoni cultural. Enguany es fa sota el lema de “PATRIMONI VIU”, que ens proposa analitzar com el patrimoni d’ahir s’ha convertit en el patrimoni d’avui i com aquest patrimoni, gràcies a les persones que transmeten el seu coneixement, es pot salvaguardar per a les generacions futures.


Divendres 6 d’octubre

*18.30 h
Sala Gòtica de la Basílica de la Seu, amb motiu del DIA DE LA SEU

El Frontal Florentí de la Seu de Manresa. La memòria dels Saera a través del fast litúrgic

Conferència a càrrec de Francesca Español Bertran, Universitat de Barcelona.
La conferència es centrarà en la família Saera i la seva relació amb la Seu i en la donació de Ramon Saera del Frontal Florentí per embellir l’altar major de l’església de Santa Maria de Manresa.

Acte inclòs en el programa del Dia de la Seu d’enguany.
Organitza: Basílica de la Seu de Manresa i Associació Amics de la Seu.

Divendres 13 d’octubre

*A les 18.30 h
Sala Gòtica de la Basílica de la Seu de Manresa, amb motiu del DIA DE LA SEU
El contracte de 1322 i altres informacions arxivístiques de l’Arxiu de la Seu de Manresa
A càrrec d’Abel Rubió i Serrat, arxiver de l’Arxiu de la Seu de Manresa.
La conferència fa una repassada a la història documentada de Manresa i del context històric del contracte de la Seu amb Berenguer de Montagut el 1322; examina el contingut concret i les clàusules de dit contracte i analitza el document des del vessant diplomàtic i de tradició documental. Per acabar, es visitarà l’Arxiu de la Seu de Manresa.
Organitza: Basílica de la Seu de Manresa i Associació Amics de la Seu.

Dissabte 14 d’octubre

*De 10 a 13 h
El patrimoni medieval de Santpedor 
Visita guiada. Un viatge a l’Edat Mitjana, quan la població va tenir la categoria de vila reial i era el nucli més gran i important del Bages després de Manresa. Coneixerem l’església parroquial i la portalada romànica obra d’Arnau Cadell (segle XII), primer embrió de la sagrera de Sant Pere d’Or; el Palau dels Comtes-Reis; els principals edificis i carrers amb vestigis medievals i els tres portals que encara es conserven de la muralla del segle XIV. La matinal es clourà amb la visita a l’ermita de Sant Francesc (segle XIII), on l’any 2022 es van posar al descobert les pintures originals del segle XVI que decoraven la volta del presbiteri.
Punt de trobada: Oficina de Turisme de Cal Clarassó
Cal reservar plaça a: cebages@cebages.org
Organitza: Centre d’Estudis del Bages i Ajuntament de Santpedor

*De 10 h a 13 h
Santuari de la Cova de Sant Ignasi (camí de la Cova)
Portes obertes per visitar la Cova 
Es podrà veure l’obra de l’artista i sacerdot eslovè Marko Ivan Rupnik que transforma l’interior del Santuari amb un conjunt de mosaics que representen amb escenes bíbliques les quatre setmanes dels Exercicis Espirituals de Sant Ignasi. També es podrà veure el documental sobre la vida del sant.
Organitza: Santuari de la Cova

*A les 10.30 h i a les 12 h
Museu de l’Aigua i el Tèxtil (MAT)
El Museu secret
Una visita única de la mà de la conservadora del museu, Pilar Alonso. Podrem veure alguns dels espais del Museu que habitualment no es poden visitar, com ara el taller de restauració i conservació de peces i l’aula del cicle formatiu tèxtil que es realitza a l’interior de les dependències del Museu. Podreu conèixer el procés de restauració d’una peça des de que arriba al museu fins que s’exposa a les exposicions. Acabarem la visita en un altre dels espais icònics i a la vegada poc coneguts.
Cal fer reserva prèvia a través de www.parcdelasequia.cat/agenda
Organitza: Museu de l’Aigua i el Tèxtil – Parc de la Séquia

*A les 11 h
Manresa, cor de Catalunya
Visita guiada. Descobreix el paisatge, el patrimoni, el comerç, la gastronomia i l’enoturisme de Manresa; un recorregut que ens porta a la Basílica de la Seu, el Centre Històric, el carrer del Balç i la part modernista i comercial de la ciutat.
Punt de trobada: Oficina de Turisme de Manresa. Plaça Major, 10
Aforament limitat. Cal reserva prèvia a www.manresaturisme.cat o al 938 784 090
Organitza: Fundació Turisme i Fires de Manresa i La Seu de Manresa

*A les 11 h
Sala gòtica de la Basílica de la Seu de Manresa
Vox mea, vox vitae
La meva veu, veu de vida és el primer vers d’un poema en llatí que durant l’època medieval i a tota Europa s’acostumava a inscriure a la panxa de les campanes. Àlex Vilarasau i Ariadna Torres parteixen de l’estructura i la temàtica d’aquest poema per retre homenatge a la campana. Amb una coreografia minimalista i sòbria, Vilarasau encarna el batall que repica el bronze d’aquest monumental instrument. L’esquelet acústic d’aquesta peça de dansa està construït a tall de collage auditiu fet a partir de diversos fragments d’enregistraments sonors de campanades.
Durada: 20 minuts
Aforament: 20 persones. Cal reservar prèvia a https://www.cataloniasacra.cat/agenda/detall/info/726
Organitza: Basílica de la Seu de Manresa amb la col·laboració de Catalonia Sacra

*A les 11.30 h
Basílica de la Seu de Manresa
Història i mostra de tocs de les campanes de la Seu
Aquesta actuació pretén recuperar el toc manual de campanes declarat Patrimoni Immaterial de la Humanitat per la UNESCO el 2022. A càrrec de Blai Ciurana, músic, campanòleg i secretari de la Confraria de Campaners i Carillonistes de Catalunya, amb la col·laboració de Ció Abellí i Jordi Jordà (CCCC). Durant la visita, es pujarà a la primera coberta i a la base del campanar, on es farà una breu explicació sobre les campanes de la Seu, la seva història, els seus usos, els seus sons… Seguidament, els campaners duran a terme una exhibició de tocs manuals. L’activitat acabarà amb un plenum de totes les campanes de la Seu.
Durada: 70 minuts
Aforament: 30 persones. Cal reserva prèvia a https://www.cataloniasacra.cat/agenda/detall/info/727)
Organitza: Basílica de la Seu de Manresa amb la col·laboració de Catalonia Sacra

Diumenge 15 d’octubre

*A les 10 h
Itinerari per la Manresa Industrial
A la ciutat de Manresa, al llarg els segles XIX i XX es va implantar una potent indústria tèxtil, aprofitant en el primer moment la força motriu de l’aigua dels rius i del canal de la Séquia i posteriorment, el carbó transportat amb el ferrocarril. Aquest itinerari per la ciutat ens ajuda a descobrir la història de la industrialització a Manresa a través de les localitzacions de les principals indústries tèxtils. Complementem la visita urbana amb la visita a l’exposició del tèxtil de Manresa al Museu de l’Aigua i el Tèxtil.
Inici: Estació de rodalies-Renfe
Recorregut de 5 km i de 3,5 h de durada aproximada
Cal fer reserva prèvia a través de www.parcdelasequia.cat/agenda
Organitza: Parc de la Séquia – Camins de la Séquia

*A les 11 h
El que diuen les pedres callen els arbres
Recorregut guiat per les localitzacions de les esglésies enderrocades de la ciutat i visita a l’exposició de l’artista Jesús Galdón, El que diuen les pedres callen els arbres a l’Espai Memòries – eMM2 (plaça de la Reforma)
Inici a l’Espai Manresa 1522 (Carrer Mestre Blanch, 4)
Durada aproximada: 1,5 hores
Aforament limitat. Cal reserva prèvia a la web: www.manresaturisme.cat o bé presencialment a l’Oficina de Turisme de Manresa (Plaça Major, 10) de dilluns a dijous de 10 a 14 h, divendres i dissabtes de 10 a 14 h i de 17 a 19 h i el diumenge de 10 a 14 h.
Organitza: Museu de Manresa i Fundació Turisme i Fires de Manresa

Dissabte 14 i diumenge 15 d’octubre

*Dissabte de 10 a 14 h i de 17 a 20 h; Diumenge de 10 a 14 h
Portes obertes al Carrer del Balç (Baixada del Pòpul)
Visita lliure al Centre d’interpretació
Reserva prèvia a www.manresaturisme.cat, carrerdelbalc@ajmanresa.cat o al 93 872 14 66
Organitza: Fundació Turisme i Fires de Manresa

*Dissabte de 10 a 14 h i de 17 a 20 h; Diumenge de 10 a 14 h
Sala del Claustre del Museu de Manresa
“On són? 85 anys d’exhumacions de fosses comunes de la Guerra Civil a Catalunya”
Exposició sobre les fosses on estan sepultats molts morts durant la Guerra Civil espanyola, assassinats a la rereguarda, afusellats per la dictadura franquista o, principalment, morts al front o en un hospital. De la majoria, mai no se n’ha conegut el lloc d’enterrament.
Organitza: Museu de Manresa amb el suport de la Direcció General de Memòria Democràtica

L’organització i la portada a terme de totes les activitats és possible gràcies a la col·laboració i el treball de múltiples institucions, entitats i persones a títol personal.

Totes les activitats són gratuïtes.

Per a més informació:
http://www.manresa.cat/JEP

Vols compartir aquest contingut?

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.