18 d'abril de 2024

La campanya arqueològica a les Guixeres de Súria acaba amb un descobriment sorprenent

La campanya arqueològica a les Guixeres de Súria acaba amb un descobriment sorprenent Visita de cloenda de la 14a Campanya d'Excavacions Arqueològiques de les Guixeres | Fotografia: Ajuntament de Súria

La 14a Campanya d’Excavacions Arqueològiques a les Guixeres es va tancar el passat divendres 6 de juliol amb una troballa inesperada que planteja una nova incògnita i afegeix més interès al jaciment medieval de l’Espai Patrimonial de les Guixeres: una tomba amb restes humanes en una de les estances de la torre del Puig de Sant Pere.

Aquesta tomba, que va acabar de ser excavada després de la visita de cloenda d’aquesta edició, s’afegeix a la troballa de les restes d’un altre individu que enguany també han estat localitzades dins de l’entorn de la torre.

La tomba va ser descoberta justament un dia abans de la cloenda,en les restes d’aquesta edificació que fins ara es considerava exclusivament de caràcter civil. A hores d’ara, la direcció arqueològica de la Campanya encara està valorant possibles hipòtesis que expliquin aquesta insòlita troballa, que podria datar del segle X.

La 14a Campanya d’Excavacions Arqueològiques va començar el passat 25 de juny, amb la participació d’unes 25 persones voluntàries, majoritàriament joves. Com en anys anteriors, hi han pres part alumnes de l’Institut Mig-Món i persones adultes interessades en la recuperació i preservació del patrimoni històric de la vila.

Els treballs d’aquesta edició han estat centrats novament en la torre del Puig de Sant Pere i en les restes de l’església preromànica de Sant Pere del Puig. A la zona ocupada per la sagrera d’aquest antic temple, enguany han estat localitzades noves tombes amb les restes d’un infant i de dos nadons, que s’afegeixen a les que van ser descobertes en aquest indret en anys anteriorsi que amplien l’espai d’aquest lloc d’enterraments. A més de les restes humanes, enguany també hi ha estat trobats nombrosos fragments de ceràmica.

La Campanya d’Excavacions Arqueològiques és una iniciativa de l’àrea de Cultura de l’Ajuntament de Súria i de l’Institut Mig-Món, amb l’autorització del Servei d’Arqueologia i Paleontologia de la Generalitat. També hi hancol·laboratel departament de Cultura de la Generalitat, les empreses ICL, Construccions Bagesfran i Samcat Gestió de Residus, les entitats Casal de la Dona i Amics Moto Valls de Torroella, el col·lectiu Els Jubilats de les Guixeres i la família propietària dels terrenys.

La direcció dels treballs ha anat a càrrec de les arqueòlogues Cristina Belmonte i Roser Arcos, que ja havien participat en anteriors edicions.

En el transcurs de la visita de cloenda, Roser Arcos va explicar que els primers indicis assenyalen que la tomba de la torre no sembla anterior a la construcció d’aquesta edificació, tot i que caldria una anàlisi científica per determinar l’antiguitat de les restes. Segons Roser Arcos “no és habitual” la presència d’una tomba en un edifici medieval de caràcter no religiós.

En la visita de cloenda també hi va participar l’alcalde de Súria Josep Maria Canudas, amés de la regidora de Cultura, Montserrat Juncadella, de la directora de l’Institut Mig-Món, Maria Rovira, i representants d’algunes de les entitats i empreses col·laboradores, així com membres de la família propietària dels terrenys.

L’alcalde Josep Maria Canudas va agrair el treball i la col·laboració de totes les persones, entitats i empreses que han fet possible aquesta nova edició de la Campanya d’Excavacions Arqueològiques. Segons el batlle surienc, l’Ajuntament “seguirà apostant” per aquesta iniciativa de descobriment i revaloració del patrimoni històric.

Per la seva banda, la directora de l’Institut Mig-Món també va mostrar la satisfacció d’aquest centre d’ensenyament per la participació dels alumnes en la Campanya i el seu valor pedagògic i de descobriment de l’entorn.

Vols compartir aquest contingut?

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.